Helyi közélet

2012.06.27. 09:47

Marihuána ültetvény a volt Püspöki Palota második emeletén

Debrecen - A hajdú-bihari rendőrök országos droghálózatot számoltak fel szívós kitartással.

Debrecen - A hajdú-bihari rendőrök országos droghálózatot számoltak fel szívós kitartással.Egy éves felderítő munkával összesen 6 ültetvényen, csaknem 1300 marihuána tövet találtak meg a más megyebeli kollégákkal és a TEK-kel közösen szervezett akciókban a megyei rendőr-főkapitányság munkatársai. Erről dr. Hamza József alezredes, a felderítő osztály vezetője számolt be keddi sajtótájékoztatójukon.

Út a „drogshophoz”

A történet szálai tavaly májusig vezetnek vissza, amikor Debrecenben, a volt Püspöki Palota egy második emeleti lakásában a főkapitányság rendőrei marihuána ültetvényt találtak, melyet éppen két személy gondozott. Akkor 300 növényt foglaltak le, a két ember pedig előzetesbe került.

 

 

Három hónap múltán a Bocskaikertben és a Sámsoni kertben csaptak le két ültetvényre, valamint a velük kapcsolatba hozható öt személyre - sorolta az alezredes. Ezeken a helyeken összesen 260 tő marihuána tövet foglaltak le. Ekkora már világossá vált számukra, hogy valaki a háttérből pénzeli az ültetvények fenntartását, hiszen létrehozásuk egyenként legalább másfél millió forintba kerül. Az elemzések után kiderült mindenhová egy bizonyos XIII. kerületi kertészeti szaküzletből szerezték be a termesztéshez szükséges eszközöket. Operatív módszerekkel a rendőrök kiderítették, hogy a vevők nagy része „ültetvényes”, így újabb három helyszínt sikerült felderíteniük.

„Családi vállalkozások”

Az első útjuk Győrbe vezetett egy társasházi lakásba, ahol egy házaspár nevelgetett 80 tövet. Az előzetes letartóztatást nem kerülhették el. Akárcsak idén májusban a pesti üzlet hajdú-bihari tulajdonosa és egyik alkalmazottja, akik nem csak eszközöket árultak és tanácsokat adtak, de a marihuána töveket is beszerezték. Később Csemőn és Bugyin egy-egy gyerekes család veszett rajta a termesztésen, így összesen 18 ember került előzetesbe, míg hárman lakhelyelhagyási tilalom mellett várják a fejleményeket.

 

 

Az alezredes elmondta még, hogy a csaknem 1300 marihuána tő mellett a 6 ültetvényen lefoglalt eszközök értéke meghaladta a 10 millió forintot, a bolt árukészlete pedig 30 millió forint volt és a különböző helyszíneken több millió forint készpénzt is találtak. Ami az ültetvényeket illeti, ezeken 3 havonta 70-80 kiló marihuánát lehetett leszüretelni, ami piaci értéken több mint 100 millió forint.

 

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában