Helyi közélet

2012.06.25. 12:05

Lezárt ügy- Halálos kimenetelű lovasbaleset Hajdúnánáson

Foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétség, valamint baleset okozója által elkövetett segítségnyújtás elmulasztás bűntett megalapozott gyanúja miatt 2012. január 01-én indult nyomozás, befejezésre került.

Foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétség, valamint baleset okozója által elkövetett segítségnyújtás elmulasztás bűntett megalapozott gyanúja miatt 2012. január 01-én indult nyomozás, befejezésre került.A szakértő által elvégzett láthatósági vizsgálat adatai alapján a gépjármű vezetője, a megengedett sebesség betartása mellett nem észlelhette időben a ménest, fékezésre és az ütközés elkerülésére nem volt lehetősége, mert a hajtók a korlátozott látási viszonyok ellenére nem viselték a KRESZ szabályai szerint előírt láthatósági mellényt, a ménes nem volt kivilágítva, továbbá a hajtók nem tudták megakadályozni, hogy a lovak a teljes útpályát elfoglalják.

A hajtásban résztvevő három személy megszegte a KRESZ 3. § (1) bek. c) pontjában foglaltakat, mert nem úgy közlekedtek, hogy a személy és vagyonbiztonságot ne veszélyeztessék, továbbá a KRESZ 62. § - állatok hajtására, vezetésére vonatkozó szabályokat. A lovak lábon szállítása során a KRESZ szabályok figyelmen kívül hagyásával megszegték a 16/2001 (III.3) FVM rendelet a Mezőgazdasági Biztonsági Szabályzat 4.5.1. pontját, mely szerint - Az állatok szállítási módjának, körülményeinek meg kell felelniük az állatok szállítására, a közlekedésbiztonságra vonatkozó külön jogszabályban (KRESZ) foglaltaknak, továbbá a Mezőgazdasági biztonsági szabályzat 4.6.4.11. pontját, mely szerint –Lovakat, csak kötőféken, legfeljebb négyesével összekötve szabad vezetni.

Az eljárás során a terheltek gyanúsítottként nem tettek vallomást. Korábbi nyilatkozataikban előadták, hogy a lovakat ismeretlen személy engedhette ki a karámból, azok elszabadultak, megvadultak és így kerültek az útra, amit ők próbáltak akadályozni, a megvadult ménest próbálták megfékezni. Ezen nyilatkozatukat a nyomozás adatai megcáfolták.

A nyomozás során kihallgatott tanúk vallomásaiból bizonyítást nyert az is, hogy a lovak tulajdonosai máskor is a közutat vették igénybe a hajtáshoz, illetve előző napon a szarvasmarháikat is ugyanott hajtották át a nyári szállásról a téli szállásra, csak akkor nappal, jó látási viszonyok között. A széles körben lefolytatott tanúkutatás során arra is bizonyítékot találtak, hogy már előző napon tudták, hogy a lovakat át fogják hajtani.

A nyomozás befejezésre került, a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal megküldtük a Debreceni Városi Ügyészségnek

 

Kelemen Éva r. hadnagy

sajtószóvivő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában