Helyi közélet

2012.06.21. 10:58

Debreceni Ítélőtábla: Szexre kényszeríthette a lányát

Debrecen -A debreceni férfi saját, gyermekkorú lánya ellen követett el szemérem elleni erőszakot.

Debrecen -A debreceni férfi saját, gyermekkorú lánya ellen követett el szemérem elleni erőszakot.Jogerősen 7 év fegyházzal sújtotta a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla csütörtökön azt az 57 éves debreceni férfit, aki 2009 augusztusában többször erőszakoskodni próbált 11 éves lányával, s végül sikerült orális aktusra kényszerítenie a gyereket. S. Imrét erőszakos közösülés kísérlete és szemérem elleni erőszak bűntettében mondták ki bűnösnek. Az elsőfokú bíróság tényállása szerint az írni, olvasni sem tudó, közepes fokú gyengeelméjűségben szenvedő vádlottat szellemi állapota súlyos fokban korlátozta tettei súlyának felismerésében.

Többször próbálkozott

A hatgyermekes (négy lány, két fiú), házasságban élő férfi gyermekkori agyhártyagyulladás következtében kialakult gyöngeelméjűsége miatt sohasem dolgozott. A bűncselekmény előtt már gondnokság alatt állt. A gyerekekről részben nevelőszülők gondoskodtak. A sértett kislány például hat évesen került vissza a családba.

A vádlott 2009 augusztusában – a gyerek tizenegy éves volt akkor – többször erőszakoskodni próbált vele, de valamelyik családtag jelenléte folyamatosan meghiúsította a férfi kísérleteit. S. Imrének végül mégis sikerült orális aktusra kényszerítenie a gyereket, aki szólt az anyjának, de érdemi változás akkor nem történt. A férfi két nappal később újra próbálkozott, de a lány el tudott menekülni, s ismét az édesanyjához fordult. Az asszony ekkor már hívta a rendőrséget.

Zavaros elme

Az első fokon eljáró Debreceni Törvényszék nem jogerősen 7 év fegyházra ítélte S. Imrét. Az ügyészség a büntetés súlyosbításáért fellebezett, vádlott és védője elsődlegesen felmentést szeretett volna elérni, de legalábbis a szabadságvesztés enyhítését. Csütörtökön az ítélőtáblán a fellebbviteli ügyész kitartott a súlyosbítás mellett, mind indokolta, a tanúvallomások, a szakértői vélemények és az egyéb okirati bizonyítékok a férfi bűnösségét támasztják alá.

A védő azzal érvelt, hogy S. Imre már a nyomozati szakban is képtelen volt értelmes, össszefüggő vallomást tenni, az ügy jogi jelentőségével nincs tisztában, így amit mondott, azt nem lehet bizonyítékként figyelembe venni. Hozzátette: az elsőfokú bíróság szerint hiába „példás” a büntetés, S. Imre alacsony fiziki és szellemi képességeit ismerve a hosszú idejű szabadságvesztés pont, hogy nem szolgálja a büntetés célját.

Maga a vádlott – aki érzékelhetően nem nagyon értette, miként is működik a bíróság, bár dr. Elek Margit tanácsvezető igyekezett neki nagyon egyszerű szavakkal elmagyarázni – kitartott amellett, hogy semmit sem követett el, minden csak hazugság.

HBN-RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában