Helyi közélet

2009.01.09. 18:06

Összefonódásokat sejtenek a polgármesterek

<p>Debrecen - A Leader-csoportok által végzett forráselosztás több mint aggályos: a működésre túl nagy mértékben telepszik rá az első perctől fogva az MSZP – jelentette ki Rácz Róbert, a megyei közgyűlés elnöke csütörtökön egy sajtótájékoztatón</p>

A csoport tagjai persze gondoskodnak magukról, busás személyi juttatásokról döntöttek, mellesleg ezen döntések jegyzőkönyveit máig sem kaptuk meg. Hajdú-Bihar megyében már a Leader létrejöttét előkészítő helyi vidékfejlesztési irodák olyan szervezetek voltak, melyek direkt módon köthetők az MSZP-hez. Egyáltalán nincs rá garancia, hogy a felhasználható 3 milliárd forintot a megfelelő módon, az arra érdemes projektekre és az adott helyen élő emberekre költik - mondta az elnök.

Rácz Róbert szerint már a Helyi Vidékfejlesztési Irodák működésénél látszott, hogy a forrásokat egy zárt rendszerben használják fel, a Leader-csoportok megalakulásánál pedig komoly kiszorítósdi folyt.

Belső viták

– 2004-től 3 éven át működött az Eurofalu Kht., mely 100 millió forint elosztásáról gondoskodott politikamentesen és igen hatékonyan – emlékeztetett Muraközi István, Berettyóújfalu alpolgármestere. – Ez a szervezet összes tapasztalatával együtt sem kapott bizalmat, amikor a Leader-csoportok alakultak, viszont mások nulla tapasztalattal igen! Most egyébként ott tartunk, hogy a kiírások késnek, a települések nem tudják, mire is pályázhatnak.
A sajtótájékoztatón jelenlévő polgármesterek úgy vélték, hogy a kiszivárgott belső viták (Napló, 2009. január 5.) részben műbalhék, részben pedig a „koncon marakodás” következményei. Kecskés Gyula, a pocsaji és Bernáth László, a tetétleni településvezető is több példát hoztak fel a Leader-csoportok körüli anomáliák igazolására.

– Egy korábbi pályázaton Püspökladány 300 ezer, míg Báránd 20 millió forintot nyert: kipróbált elvtársak kapják a pénzeket – vélte Arnóth Sándor polgármester. Hozzátette: volt olyan vidékfejlesztési projekt, amelyről számlával igazolt elszámolást kért, de nem kapott, illetve olyan is, ahol gépkocsi költségtérítést fizettek ki anank a személynek, akinek nincs jogosítványa.

Arra a kérdésre, hogy a megjelentek terveznek-e jogi lépéseket tenni az ügyben, azt válaszolták: a kezdetektől jelezték a visszásságokat különböző fórumokon, egészen Brüsszelig elmentek, azonban nem történt semmi.

Szabályok szerint

– Ki mint él, úgy ítél – reagált Daróczi Lajos, a Bihar-Sárrét Összefogás Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. (a Leader cím birtokosa) vezetője a sajtótájékoztatón elhangzottakra. – Cégünk nonprofit kft., tagjai nem közszereplők, gazdasági döntéseik csak rájuk tartoznak. A működési költség nem azonos a pályázati forrásokkal, azon belül pedig a személyi költségek keretét, felhasználási módját jogszabályok rögzítik. Az említett 3 milliárd forintnyi fejlesztési pénz nem hozzánk érkezik be, azt a Magyar Vidékfejlesztési Hivatal továbbítja a nyerteseknek, akiknek egy nagyon szigorúan megszabott pontozási rendszer alapján ítélik oda (ez a rendszer bárki számára megismerhető az FVM és MVH honlapján).

Daróczi Lajos hozzátette: az előkészítő szakaszban közel 1 évig dolgozott ingyen – több munkatársával együtt –, most hitelből élnek és a hitelezőnek számolnak el, mivel eddig még egyetlen fillér támogatást sem kaptak. Egyébként 4 intézmény ellenőrizi őket folyamatosan.

– Régen az elsíbolás eszköze a feladatok kiszervezése volt, most a munkaszervezet alkalmzottainak kell valamennyi tennivalót ellátni. A személyi kiadások jelentős része közteher és teljesen legálisan történik kifizetésük – jegyezte meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában