Helyi közélet

2009.01.07. 10:09

A Nagytemplom titkai

<p>Ön ismeri Debrecen emblematikus épületének történetét? Biztos? Olvasson tovább ismerje meg saját városát!</p>

Az építést a kollégiumot is tervező Péchy Mihály kezdte, majd Tallherr József folytatta.

A hatalmas épület 55 méter hosszú, csaknem 15 méter széles főhajója középkori alapokon áll, a kereszthajó hossza 38, szélessége valamivel több mint 14 méter, a két torony 61 méter magas. Amennyire impozáns látványt nyújt a Piac utcát lezáró monumentális épülettömb, éppen annyira lenyűgözi a látogatót puritán egyszerűségével a tágas, boltozatos belső tér.

agytemplom 1 copy500600.jpg" content-type="image/pjpeg" content-length="70306" />

A dúsan aranyozott empire stílusú szószék Kiss Sámuel terve alapján a pesti Vogel Sebestyén munkája, egyike Magyarország legszebb hasonló emlékeinek. Az úrasztalát és a padokat Dohányosi József debreceni mester készítette. Aki nem riad vissza a fizikai próbatételtől, a mintegy 260 lépcsőfok megmászásától, feltétlenül menjen fel a nyugati toronyba, amelyből páratlan kilátás nyílik a városra. Lépcsőmászás közben vethetünk egy pillantást a Rákóczi-harangra is.

 

Ha alkalmunk nyílik rá, ne mulasszunk el meghallgatni egy hangversenyt: páratlan élményben lehet részünk, amint a közelmúltban felújított orgona hangjai betöltik a hatalmas teret. Ezen a helyen már a középkor óta templom állt, amely a reformáció óta a reformátusoké.

A gótikus stílusú András-templom 1802-ben a város nagy részével együtt leégett, s ekkor új templom építését határozták el, a megmaradt falrészletek lehetőség szerinti felhasználásával. Az új Nagytemplom építését elfogadott építési terv nélkül kezdték el 1805. április 8-án. A tervező Péchy Mihálynak elég bosszúságot okozott a sok aggályoskodás, amely őt a terv folytonos változtatására kényszerítette.

1810-ben a templom falait tíz öl magasságban felrakták, 1813-ban a bolthajtásokon dolgoztak, 1816-ban pedig a tornyok már 16 öl magasságban voltak. (Valószínűleg a bécsi ölt használták mértékegységként, így a torony akkori magassága mintegy 30 méternyire becsülhető.) A nyugati (szemből nézve bal oldali) templomtorony 1818-ban készült el, s arra ünnepélyes külsőségek között "Rézből készült és arannyal ékesített Gomb, Vitorla és Csillag tétetett", és a templomtorony gombjában - régi szokás szerint - emlékeztető írást helyeztek el.


Péchy Mihály

A keleti torony építése 1821. augusztus 6-án fejeződött be. A Péchy eredeti tervében szereplő kupola elhagyása miatt a két torony közt bántó üresség keletkezett, amelyre az építtetők a munkálatok elvégzése után döbbentek rá. Ezért 1823-24-ben a timpanon mögött ún. frontgalériát emeltek, balusztersorral és kővázákkal díszítve. Mindkét motívumot Péchy eredeti tervéből kölcsönözték.

 

 

Forrás: Vendégváró.hu

 

  • Utcanevek Debrecenben -tudja kiről nevezték el?
  • Ön tudja mit lát a képen? Ön ismeri Debrecent? 2008.10.22. 
  • Mi ez az épület?
  • Nézze meg, hogy néz ki ma Debrecen! Debreceni retro túra 2008 2008.10.01. Video
  • Milyen volt Debrecen az 1900-as években?  
  • Ön mennyire ismeri Debrecent?
  • A Hajdú Online helyismereti játéka
  • Pornó egy debreceni temetőnél    
  • Hol lehet ez az épület?   
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában