Helyi közélet

2008.12.31. 07:06

Mindjárt itt a következő esztendő

<p>Az olajár sorra döntögette saját csúcsát, mint valami túldoppingolt atléta, s amikor végre csökkenőbe fordult, csak azért tette, hogy jelezze a Marha Nagy Pénzügyi Bajt, ami egykettőre utolérte a világ összes gazdaságát. <STRONG>Szőke Tímea jegyzete.</STRONG></p>

Kissé félve írom ezeket a sorokat (de hát Mikulás óta lóbázom a lábamat jegyzetírásilag, a zord szerkesztő rám mutatott): ugyanis tavaly év végéhez közeledvén ugyane rovatban búcsúztattam a 2007-es esztendőt és kívántam boldogabbat, aztán mi lett belőle?

A – sajnos – szokásos robbantások a világ békétlenebb és természeti katasztrófák az egzotikusabb felén. Vita Koszovó elfogadása körül, itthon koalíciós szakadás meg a nagy sikerű kórházi széfek ügye.

Tüntetések Tibetért; na jó, volt olimpia meg foci EB is. No és az év első fele csak bemelegítés volt a másodikhoz: ahogy elfújták az ötkarikás játékok fáklyáját, a fényesség mögül előbukkant a melamin-botrány. Aztán jött a grúziai konfliktus tankostul, a végére meg az izraeli-palesztin, teljes erőből; újra bebizonyítva, hogy hiú remény arrafele békét keresni.
Az olajár sorra döntögette saját csúcsát, mint valami túldoppingolt atléta, s amikor végre csökkenőbe fordult, csak azért tette, hogy jelezze a Marha Nagy Pénzügyi Bajt, ami egykettőre utolérte a világ összes gazdaságát.

Mese nincs, a globális piac részei kibogozhatatlanul egymásba érnek, ha valamelyik washingtoni tőzsdeguru nagyobbat tüsszent, Szingapúrban is lerepül a brókerek szemüvege. Volt még amerikai elnökválasztás, az első színes bőrű nyertessel – csak nem azt jelzi, hogy az ember képes felülemelkedni az előítéletein?
Miközben több mint százezer kilométeres sebességgel száguldunk közös otthonunkkal, körre kör, fogalmunk sincs, egyébként merre tartunk. Legtöbben talán már egyénként sem tudjuk.
Mit kívánjak? 2009-ben is gyönyörködjünk a kék égben, a fákban, a madárdalban és élvezzük a Nap körüli ingyenes utazást!

 

A ló esete a gazdasággal

Orosz légitámadás Grúzia ellen!
Olimpiai aloldalunk
Minden a 2008-as Foci Eb-ről
Gazdasági aloldalunk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában