Helyi közélet

2008.12.30. 13:52

Hyundai Tucson: a praktikus

<p>Az úthibákat úgy nyelte el a dél-koreai terepjáró, mint kacsa a nokedlit. Nemcsak külseje muatatós, belseje is kellemes meglepetést okozott. <dia width="960" height="800" alt="Hyundai Tucson: a praktikus"><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Hyundai_Tucson__a_praktikus/index.shtml , SERIE ,960,800)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Hyundai Tucson: a praktikus" /></a></dia></p>

Metálfekete karosszéria, elegáns, bézs színű utastér, sebességtartó automatika, ülésfűtés és egyéb finomságok. Nem, ezúttal nem a Mercedes, a BMW, az Audi vagy valamely más európai prémiummárka modelljét teszteltük, hanem a dél-koreai Hyundai Tucsont.

Kiknek készült?

A Tucson kívülről is mutatós, de belül különösen kellemes meglepetést okozott. Érezhető rajta, hogy kényelmes, igényes és praktikus embereknek készült, akik nem irtóznak egy kis dagonyázástól sem, sőt, adott esetben a tempós forgalommal is lépést tudnak tartani. A kocsi ránézésre kisebbnek tűnik, mint amekkora; a nejünket például ne ezzel vigyük színházba, hiszen az emelt hasmagasságú autóba nagyestélyiben beszállni, majd pedig ki, nem egyszerű mutatvány. De nem csupán a helykínálat fejedelmi a Tucson-ban, hiszen a vezetőt körülölelő műszerpark részletei mind választékos, pontosan kidolgozott, megtervezett dizájnról és ergonómiáról tanúskodnak. Összeszerelési minősége kifogástalan, az anyagokba sem tudtunk belekötni, legfeljebb abba, hogy a kormánykerék kissé vékony, és csupán egy irányban állítható.

Az ülések kényelmesek, fűthetők, deréktámasz szolgálja a legmegfelelőbb üléshelyzetet, viszont nincs az autóban megfelelő méretű könyöktámasz. Noha a visszapillantó tükrök jól használhatók, tolatóradarba mégis érdemes beruházni, ekkora autóval ugyanis művészet a parkolás. Amit viszont hiányoltunk, az a biztonsági öv bekapcsolására való figyelmeztetés hiánya. Ez némi árnyékot vetett az egyébként hat légzsákkal, ABS-szel és ESP-vel szerelt Tucson biztonsági rendszerére.

Külön ajtó, ablak

Amint az egy szabadidőautótól elvárható, a Tucsonban egymást érik a praktikus megoldások és a rakodóhelyek. A hátsó ajtó például két állásban nyitható: az egyik mágneszár a teljes ajtót nyitja, míg a másik csupán a hátsó szélvédőt. A két mozdulattal síkba hajtható hátsó ülések révén tágas teret nyerünk bútoroknak, gépeknek, állatoknak, bőröndöknek. A minőségi kárpitot ki lehet emelni, így koszos, nedves tárgyakat is gond nélkül szállíthatunk vele. A hatfokozatú manuális sebességváltó optimális partnernek bizonyult a 140 lovas kétezres dízelmotorhoz. Van az autóban tempomat, az ESP kiiktatható és persze állandóra kapcsolható az összkerékhajtás. Ez utóbbira csak úttalan utakon lehet szükség, normál körülmények között ugyanis automata vezérlés osztja el a nyomatékot az első és a hátsó tengely között. A kocsi futóműve lágy, szereti a rossz városi utakat, melyeken úgy nyeli a kátyúkat, mint kacsa a nokedlit.

INFO
Motor (cm3): 1991
Max.telj. (LE): 140
Max.nyom. (Nm): 305
Tesztfogyasztás (l/100 km): 8,5
Csomagtér (l): 325/805

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában