Helyi közélet

2008.10.23. 19:45

Ki mit nem tud október huszonharmadikáról?

<p>Hogy ki is volt az a Nagy Imre? Neve egészen hétköznapi, így a boltos is lehet a sarki fűszeresnél. Megkérdezettjeink szerint azonban vagy az aradi vértanúk egyike volt vagy valami politikus féle, az hogy milyen, arra nem derült fény.</p>

Hogy ki is volt az a Nagy Imre? Neve egészen hétköznapi, így a boltos is lehet a sarki fűszeresnél. Megkérdezettjeink szerint azonban vagy az aradi vértanúk egyike volt vagy valami politikus féle, az hogy milyen, arra nem derült fény.
Teszteltük, tudják-e egyáltalán a debreceniek, hogy miért kapnak október huszonharmadikán szabadnapot, vagy éppen miért nem kell iskolába menniük. Derengett nekik, hogy mégsem arról a pult mögött álló szemüveges csókáról van szó az újságos bódében, vagy az egyik volt osztálytársukról kérdezzük őket, aki szintén ezt a nevet viselte. A homály azonban egészen jellemző volt a válaszolókra.
Igen ritka volt, gondolkodás nélkül vágta rá, hogy ma az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékezünk. Arra, hogy lázadtunk a sztálinista diktatúra ellen, s hogy megkönnyebbültünk volna, ha a szovjet megszállók fogják cók-mókjukat, s hazamennek. 1989 óta tartjuk ezt a napot, az iskolákban évről évre lezajlanak a ceremóniák, melyekkel az ország szabadságáért életüket adókra és a súlyos történelmi helyzetre emlékezünk.
Nagy Imre pedig, aki először 1953 júniusában majd ’56 októberében lett miniszterelnök, s szorgalmazta tisztségében a törvényesség helyreállítását, feloszlatta az internálótáborokat és az ÁVH-t is a Belügyminisztérium felügyelete alá vonta. Aki ígéretet tett, hogy szakít az erőltetett ipari gazdaságpolitikával, és növeli az életszínvonalat, újragondolja a mezőgazdaságot, engedélyezte a TSZ-ekből való kilépést, aki elmondta híres beszédét október 23-án este az Országház előtt, arról mára semmi képe sincs a fiataloknak. Az idősebbek közül is akadt, aki tudatlanságát azzal magyarázta, egy évre rá született az ötvenhatos eseményekre.
A sok ember, aki elhagyta hazánkat a politikai helyzet miatt, a véráldozatok, a családok, a Tűzoltó utca, Nagy Imre kivégzése mind-mind kimarad- ha nem is a történelem órákról, de a az elmékből. Anélkül azonban, hogy ismernénk saját történelmünket, annak fájó pontjait és meghatározó eseményeit, vajon mennyire lehetünk igazi magyarok?

Ezek is érdekelhetik