Helyi közélet

2008.10.08. 17:18

Jó kezekben van a génbank

<p>Az állami vagyon fontos részét képezik a genetikai értékmegőrzést biztosító közhasznú szervezetek – emelte ki a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) elnöke, Nagy János a szerdai hortobágyi sajtótájékoztatón.</p>

– A védett és őshonos természeti értékeket az állami társaságok a jövő nemzedékek számára megőrzik, fejlődésüket biztosítják. A gyümölcs-, zöldség-, gabonatermesztéssel, őshonos állatfajok génmegőrzésével, és a ménesek fenntartásával foglalkozó állami társaságok működtetése továbbra is indokolt – tette hozzá.

A tanács tagjai áttekintették a genetikai értékmegőrzés vagyoni körbe eső feladatait, majd megnézték a Pusztai Állatparkot és a Mátai Ménest. Az ülés utáni sajtótájékoztatón a vagyontanács elnöke hangsúlyozta: – A genetikai értékmegőrzést folytató közhasznú társaságok hozzájárulnak a különleges jelentőségű természetes növény- és állattani, földtani, víztani, tájképi és kultúrtörténeti értékek, a régi háziállat- és növényfajok, fajták, élőállat-gyűjtemények fenntartásához.

Szorgalmazzák a biológiai sokféleség és a természeti rendszerek zavartalan működésének biztosítását az oktatás és a tudományos kutatás elősegítéséhez.
Sajátos címet nyert
Nagy János elmondta: a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht. sokoldalú munkáját dicséri, hogy szeptemberben elnyerte az Európai Bizottság által kiírt Kiváló Európai Desztináció címet.

A turisztika cél mellett a kht. fő feladata a védett régi háziállatfajok és fajták génbankjának fenntartása.

A kht. folyamatosan és jelentősen fejleszti a génbanki állatállományt, az általa fenntartott mezőgazdasági művelésű földterületeken kialakította a természetvédelemmel harmonizáló – ökológiai – gazdálkodási módot.

A kht. tulajdonában van a magyar természetvédelem állati génbanki állományának több mint a fele, az őshonos állatfajták közül a magyar szürke szarvasmarha, a racka juh, a házi bivaly, a mangalica sertés és a gyöngytyúk.

A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht. napjainkra, a hasznosított területet tekintve, az ország legnagyobb biogazdaságává vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában