Helyi közélet

2008.09.09. 06:35

Olvasónk írja: Mi lesz a gólyafészkekkel?

<p>Mint biológia szakos tanár és mint természet- és állatszerető ember szívesen nézem az interneten a bekamerázott madárfészkeket.</p>

Nem tudom kihagyni, hogy ne kérdezzem meg, tudnának-e segíteni abban, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park területén lévő gólyafészek renoválásra kerüljön. Sajnos azt tapasztaltam, hogy ebben az évben a csárdán lévő fészek nagyon megdőlt. Két gólya rendben megérkezett tavasszal, aztán hamarosan csak egyet lehetett látni.

Mikor megkérdeztem a Nemzeti Parkot, váltig állították, hogy csak egy gólya érkezett meg, de ez nem igaz, képek bizonyítják, hogy megvolt mindkettő. Aztán valami furcsát is észleltem, arra gondoltam, tán az egyik ott pusztult el a fészek mélyén.(Olyan mély a fészek, hogy amikor a gólya leül, semmit nem lehet látni belőle.)

A fészek nagyon megdőlt, ha nem javítják meg, lehet, hogy télen le is esik. Az a baj, hogy egyre többen nézik webkamerán keresztül ezeket a madarakat, nem csak hazánkban, de az egész világon. Úgy gondolom, nem jó propaganda ez a látvány és ez a hozzáállás.

A Hortobágyi Nemzeti Park nem reagál a megkeresésre.

Azért lényeges most ősszel vagy kora tavasszal megjavítani a fészket, mert ha visszatér Hunor (így hívják a gólyát) és új párjával családalapításba fognak, ha akkor dőlne le a fészek, az szörnyű lenne. A fehér gólya védett madár.
Védjük...?

Tisztelettel: Fällerné Wanderer Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában