Helyi közélet

2008.09.18. 06:34

Elsőbbséget a türelemnek

<p>Az emberek nagy része saját türelmetlensége, figyelmetlensége, illetve képességeinek totális félreismerése miatt sérül meg, és ránt magával másokat a közúti balesetek során.<BR /></p>

Egy ismerősöm azzal kérkedett nekem a minap, hogy a kezdeti „kellemetlenségek” után, immár egész jól vezet. Nem mutattam, csak belül mosolyogtam: konkrétan leszakadt a lökhárítója, mikor nemes egyszerűséggel beletolatott egy villanyoszlopba bevásárlás után, pár hét múlva pedig annyira figyelte, meg ne húzza szegény kocsi jobb elejét, hogy közben a teremgarázs tartóoszlopa elvitte a bal tükrét.

Igyekeztem tehát úgy tenni, mint ha meg sem hallottam volna, amit mondott, de csak folytatta, milyen jó, hogy a kormány tekergetése közben nem ér rá a problémáin rágódni.

Ekkor már két közös cimboránk hangja visszhangzott a fejemben, akik a múltkor egy sör mellett nem győzték ecsetelni, milyen gyomorreszketésük volt mellette Debrecentől Tokajig.

Vitt már engem is, s bár magamat egyelőre a haladni, semmint a vezetni tudók táborába sorolom, láthattam, mi a baj: rutintalanságával együtt se ura a gépnek, nem áll rá az agya, főként nem képes előre gondolkodni, sorra rosszul választ sávot, aminek persze egy csomó szükségtelen vergődés a következménye.

Az utak tele vannak hozzá hasonló, önmagukat messze túlmérő sofőrökkel. A vezető baleseti okok között általában a gyorshajtás, az elsőbbségadás elmulasztása említtetik, de nyugodtan mondhatnánk úgy is: az emberek nagy része saját türelmetlensége, figyelmetlensége, illetve képességeinek totális félreismerése miatt sérül meg, és ránt magával másokat.

Ratalics László

 • Hármas karambol a 4-es úton Hármas karambol a 4-es úton 2008.09.16. Video Video
 • Elütötte, és otthagyta a gyereket
 • Házfalnak csapódott egy autó – meghalt a sofőrHalálos baleset Bihakeresztesen 2008.09.16.
 • Halálos gyalogos gázolás Debrecenben Halálra gázoltak egy gyalogost 2008.09.16. Video
 • Kislányt ütött el a román autós Kislányt ütött el a román autós 2008.09.15.
 • Ütközés az aluljáróban, egy korábbi baleset miatt Baleset az aluljáróban 2008.09.15. Video
 • Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában