Helyi közélet

2008.09.01. 12:25

Debrecenben rendezik a 14. Alternatív Színházi Szemlét

<p>Új helyszínen rendezik meg szeptember 12-és 16-a között a 14. Alternatív Színházi Szemlét. Míg az elmúlt öt évben Szegeden mutatkoztak be a független színházi terület képviselői a szakmának és a nagyközönségnek, ettől az évtől Debrecenben rendezik meg a szemlét.</p>

A versenyprogramban nyolc előadást láthatnak az érdeklődők több debreceni helyszínen, mások mellett a város pályaudvarán - mondta el hétfőn a Független Hírügynökségnek Magács László, a Merlin Színház igazgatója, a rendezvény főszervezője.

Ami a kőszínházaknak a Pécsi Országos Színházi Találkozó, az a független színházaknak az Alternatív Színházi Szemle, hangsúlyozta Magács László. Tizennégy évvel ezelőtt Budapesten indult a szemle, az elmúlt öt évben pedig a szegedi Thealter (Szabad Színházak Találkozója) keretében rendezték meg a független színházak seregszemléjét. Az idei évtől, remélhetően hosszú évekig, Debrecenben tartják az Alternatív Színházi Szemlét, közölte a főszervező.

Az idei válogatásban nyolc előadás szerepel. A versenyprogramban indul a Mobil Front Műhely és a DráMa produkciója az a.N.Na., Urbán András TársulatánakBrecht - The Hardcore Machine című előadása, a Tünet Együttes: Alibi című táncjátéka, az Élőkép Társulat: Végtelen című darabja, a Holdvilág Kamaraszínház: Emigránsok című előadása, a Kompánia Színházi Társulat: Othello kommentárok című produkciója, Gergye Krisztián: Melankólia című darabja, valamint a SPACE Színház: Holland Cunami című magyar-holland koprodukcióban készült előadása.

A versenyprogram alkotásai mellett, szakmai beszélgetések, koncertek várják az érdeklődőket a debreceni Kölcsey Központban és a MODEM-ben. A szemle történetében újítás, hogy a zárónapon, szeptember 16-án, maga a válogató- Árvai György - is bemutatkozik. A 2007/2008-as évad kínálatából a 14. Alternatív Színházi Szemle versenyprogramját Árvai György díszlet-és jelmeztervező, előadóművész állította össze.

Az idei szemle 21 milliós költségvetésből gazdálkodik, mondta el érdeklődésünkre Magács László. Ebből az összegből egy korrekt öt napos debreceni jelenlétet lehet biztosítani, tette hozzá a főszervező. Arra a kérdésünkre, hogy a szemle szervezői, így a Befogadó Színházak Társulása és a Független Színházak Szövetsége szerint mennyi lenne a rendezvény ideális költségvetése.

Magács László elmondta: szerintük 50 millióból számos kiegészítő programmal bővülhetne a rendezvény. A tervek között szerepel többek között egy nemzetközi utcaszínházi fesztivál is, amit a szemle idején tartanának Debrecenben.

A 14. Alternatív Színházi Szemlét ebben az évben szeptember 12-és 16-a között rendezik meg Debrecenben. A díjkiosztót a zárónapon délután fél hétkor tartják a MODEM udvarán.

 

Kapcsolódó anyagok:

  • Szegény Csokonai Színház, hová jutottál?
  • Debrecen Szégyenfoltjai - Csokonai Színház
  • Idén Fórum, jövőre Színház is?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában