Helyi közélet

2008.08.25. 20:24

„Csökkentheti” a várólistákat

<p>Debrecen – Akár még több egynapos sebészeti beavatkozást végezhetnek a VESZ Kht-nál.</p>

– A leggyakrabban ortopédiai, nőgyógyászati és sebészeti műtéteket végzünk egynapos sebészeti beavatkozás keretében – tudtuk meg Tóth Tibortól, a megyében az egyetlen ilyen beavatkozásokat végző Városi Egészségügyi Szolgálat Kht. igazgatójától.

 – Tavaly májusban pályáztunk másodszor egynapos sebészeti beavatkozások végzésére, amelyet ezúttal elfogadtak – folytatta. – 1200 ilyen műtétre kaptunk kvótát, mely mintegy 60 millió forint egészségbiztosítási alapból finanszírozott kiegészítő támogatást jelent – mondta a VESZ Kht. vezetője.

– Ezt az összeget viszont csak meghatározott értékű egynapos beavatkozásokra fordíthattuk az ortopédia, a nőgyógyászat, a sebészet, a fül-orr-gégészet és a szemészet területén – tájékoztatott.

További növekedés

– Tudunk róla, hogy vannak maradványpénzek, de azt, hogy kik között osztják el, még nem tudjuk – válaszolta arra a kérdésre: részesülhetnek-e abból a 400 millió forintos plusz finanszírozásból, melynek lehetséges szétosztásáról Kiss Zsolt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezetője nyilatkozott az egyik gazdasági napilapnak.

Ennek a támogatásnak az OEP, főosztályvezetője által megfogalmazott célja, hogy „csökkentsék” a kórházi várólisták hosszát, hiszen számításaik szerint egy várólistás beteget három egynapos beavatkozást igénylő ellátása vált ki. Adataik szerint a nőgyógyászati ellátások 63, az epekőzúzások 84, a kézsérülések 76, a pacemakerek (szívritmus-szabályzó készülékek) beültetésének 50 százalékát így végzik el, de bővül az urológiában is ez a fajta ellátás.

A fejlesztések ellenére az összes műtét mindössze 2,1 százaléka egynapos sebészeti ellátás, miközben több észak-európai államban 50-55 százalékos ez az arány.
– Szeptemberben új finanszírozási év kezdődik, ilyenkor mindig sok a kérdés és a kétely a pénzek elosztása körül.

Reméljük, hogy azok között osztják el a plusztámogatást, akik az előző pályázatban elnyert beavatkozásokat tudták teljesíteni. Ez azt jelentené, hogy a meghosszabbított szerződésünkben nem csak 1200, hanem akár több egynapos sebészeti beavatkozásra is kaphatnánk finanszírozási keretet – fogalmazta meg reményeit a VESZ Kht. ügyvezetője.

Nincs jogosultságuk

Bár a Debreceni Orvos és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) és a Kenézy Gyula Kórház is pályázott korábban a jogosultságra, nem jártak sikerrel. Kecskés Gábor, a DEOEC gazdasági igazgatója kérdésünkre elmondta, kétszer is pályáztak, de mindig indoklás nélkül utasították el őket.

A Kenézy Kórházban viszont végeznek ilyen beavatkozásokat, de csak a VESZ Kht. égisze alatt.

– A Kenézytől bérlünk egy műtőt és a szükséges felszerelések egy részét is, de a műtéteket saját orvosaink, szakembereink végzik – magyarázta Tóth Tibor, aki megemlítette, hogy komplikáció esetén a fekvőbeteg ellátást is ott oldják meg, ez feltétele volt a tavaly májusban elnyert pályázatnak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában