Helyi közélet

2008.07.02. 15:21

Világszerte híresek, de hol a könyvük?

<p>Debrecen könyvesbotjai közül egyikben sem lelhető fel Borbély Szilárd kötet, Dragomán György világszerte elismert írótól pedig mindössze egy példány beszerezhető.</p>

Holott mindkettőjükről csak pozitív kritikát olvahatunk a legnevesebb kritikusoktól, illetve számos díjjal elismerte a szakma a munkásságukat.
Borbély Szilárd 1964-ben született költő, író és irodalomtörténész, a Debreceni Egyetem Régi Magyar Irodalom tanszékének docense.

1988-ban jelent meg az első Adatok című verseskötete, azóta több irodalmi díjat is odaítéltek neki, mint például az IRAT-nívódíj, a Soros-Ösztöndíj, az Alföld-díj, a Déry Tibor-díj, de megkapta már a József Attiláról és Füst Milánról elnevezett jutalmakat is.

Legutóbbi, 2005-ös megjelenésű Halotti Pompa című könyvéről így írt Reményi József Tamás kritikus: "Nem lesz a slágerlisták élén, nem folytatnak róla politikai csatározásba torkolló hírlapi vitákat - de csöndesen az utóbbi idők legjelentősebb irodalmi eseménye ez a verseskötet".
Dragomán György 1973-ban született, tizenhárom éves kora óta ír. Első regénye, A pusztítás könyve 2002-ben jelent meg, melyért Bródy-díjjal és Mozgó Világ Nívódíjjal jutalmazták, illetve elnyerte a Soros-ösztöndíjat is. A fehér király című, 2005-ös regényéért pedig többek között Déry Tibor-díjat, Márai Sándor-díjat és József Attila-díjat kapott.

Megjelenése után több hétig vezette az eladási listákat. A regény idén, világszerte több mint húsz nyelven megjelent, köztük németül, angolul, norvégül és hollandul is.
Akik kedvet kaptak a kötetek olvasásához, azoknak mégsem kell elkeseredniük, ugyanis a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtárban fellelhető egy-két pédány az íróktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában