Helyi közélet

2008.06.04. 19:26

A tiszta tudat ragyogását keresték

<p>Legalább száz ember várta kíváncsian, hogy megnyíljon az egzotikus kultúra anyagából rendezett tárlat. A színes, informatív, elgondolkodtató kiállítás nem csak a műalkotásokat, de azon át a tibetiek történelmét és szemléletmódját is igyekszik bemutatni. <dia width="900" height="700" alt="Tibeti kiállítás 2008.06.05"><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Tibeti_ki_ll_t_s_2008_06_05/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Tibeti kiállítás 2008.06.05" /></a></dia></p>

-  Büszkék vagyunk nemzeti kultúránkra, de fontos, hogy más népekét is megismerjük, hiszen a kultúra lételemünk, közösségteremtő és az emberi méltóság alapja – jelentette ki Halász János kulturális alpolgármester a Tibet kincsei kiállítás megnyitóján szerdán délután a Kölcsey Központban.

Hozzátette: a tárlat megrendezése egyúttal kiállás is a tibeti nép szabadsága mellett is.
Szilágyi Róbert, a Tibet Európa Alapítvány képviselője nem csak anyagiakban, de szellemiekben is értékesnek nevezte a tárlat anyagát emlékeztetve rá, hogy a távoli nép nem csak az esztétikum miatt alkotott, hanem műveiben próbálta felismerni az emberi tudat gazdagságát.

(A megnyitót terv szerint Novák Péter koreográfus tartotta volna, azonban az esemény előtt néhány órával váratlanul kórházba került – tudtuk meg a szervezőktől.)
A látogató az európai szemnek szokatlan szobrokkal, szőttesekkel és tárgyakkal találkozhat, az ismertető szövegek azonban elkalauzolják a különleges, színes, izgalmas, olykor ijesztő ábrázolások között.

Bemutatják a műalkotások készítőinek tiszta tudatot kereső törekvését, Buddha megnyilvánulásának sokféleségét, szimbolikus tárgyakat és a tantra – nálunk gyakran félreértett – jelentését.

Találkozhatunk időkerékkel, koponyatállal és megismerhetjük a szörnyetegnek látszó, de valójában minket védelmező lényeket, melyek maguk is csupán gondolkodásunk kivetülései.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában