Helyi közélet

2008.05.04. 09:23

Fóliasátrak - ésszerűbben

<p>Debrecen - A korábbiakhoz viszonyítva tovább egyszerűsödik a fóliasátrakat szabályozó rendelet. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium néhány nap leforgása alatt módosította a fóliasátrakat érintő jogszabálytervezetet.</p>

A tárca a mezőgazdasági termelők igényeit szem előtt tartva, egyetértésben a mezőgazdasági szaktárcával és a szocialista frakcióval, tovább egyszerűsíti a miniszteri rendeletet. Ezzel a gazdák érdekeihez még inkább igazodó, precízebb és egyértelműbb szabályozás születik. A jogszabálytervezetet a tárca a témában érintett szakértőkkel egyeztette, így a MAGOSZ képviselőivel is megvitatta a tervezett módosításokat, amelyet a MAGOSZ vezetői örömmel fogadtak.

Kisebb költséggel

Az 1998-2007. között hatályos szabályozás valamennyi fóliasátor és üvegház esetében kötelezővé tette az építési engedélyezési eljárást, amelyhez bonyolult tervdokumentációt kellett a gazdálkodóknak csatolniuk.

A 2008. január 1-jétől hatályos rendelet az építmények mérete és létesítésének helye alapján differenciálta a fóliasátrak építését. Ez jelentős könnyebbséget jelentett a gazdálkodók számára, ugyanis megszüntette az engedélyezési eljárást, helyette bejelentési kötelezettséget írt elő. Az év eleje óta hatályos szabályozás bevezette a bejelentési eljárást, amely az elbírálás határidejét a korábbi 60 nap helyett 15 napra csökkentette. A rendelkezés alapján nem nőttek, hanem csökkentek az eljárás költségei, mert alacsonyabb illeték mellett, a korábbiakhoz képest szűkebb tartalmú és olcsóbb lett a benyújtandó tervdokumentáció is.
Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter a gazdálkodók igényeit figyelembe véve - a műszakilag indokolható mértékig - tovább egyszerűsíti a fóliasátrak létesítését. A kormány a szabálytalanul létesített fóliasátrak esetében a kiszabható építésügyi bírság mértékét azonnal és jelentősen (huszadára) csökkenti.

 

Fontos újdonságok
A beépítésre nem szánt mezőgazdasági területen idő- és méretkorlát nélkül, beépítésre nem szánt egyéb területen pedig idényjelleggel engedély nélkül építhető bármekkora méretű fóliasátor.
· Idényjellegű fóliasátor engedély és bejelentés nélkül helyezhető el a beépítésre szánt területen is, ha magassága kisebb 7 méternél, és alapterülete nem haladja meg az 500 négyzetmétert.
· Már nem szükséges engedély és bejelentés a beépítésre szánt területen a 3 méternél nem magasabb, állandó fóliasátrak építéséhez.
· A fóliasátrak építésekor az építtetőnek csak bejelentési kötelezettsége lesz.
· Bejelentés csak a beépítésre szánt területen megépíteni kívánt, 7 méternél magasabb, vagy 500 négyzetméternél nagyobb alapterületű ideiglenes, vagy 3 méternél magasabb állandó fóliasátor esetében, illetve a beépítésre nem szánt, nem mezőgazdasági területen állandó jelleggel elhelyezett fóliasátor esetében szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában