Helyi közélet

2008.05.14. 13:07

„Megyek és csinálok céget Romániában...”

<p>Debrecen - Amikor az egyik hajdú-bihari vállalkozás tulajdonosa bemutatótermet vásárolt Nagyvárad központjában, meglepve tapasztalta, hogy mindkét szomszédja magyar. Mégpedig anyaországi magyar...</p>

Amikor az egyik hajdú-bihari vállalkozás tulajdonosa bemutatótermet vásárolt Nagyvárad központjában, meglepve tapasztalta, hogy mindkét szomszédja magyar. Mégpedig anyaországi magyar, akik ugyanúgy fantáziát láttak a romániai cégalapításban, mint ő, csak kicsit hamarabb léptek.

A „kitelepülőkről” pontos lista ugyan nincs, de információink szerint fa-, bútor- és építőipari vállalkozók ugyanúgy megcsinálták már a szerencséjüket a határ romániai vagy szlovákiai oldalán, mint az autó- vagy a könyvkereskedők.
Vannak, akik egyelőre csak üzlethelyiséget bérelnek odaát, míg mások egész üzemet vesznek piacostól, gépestől, dolgozóstól, amire alapozva azután felépítik az ottani cégüket. Nyilván megéri a rizikót, hiszen miközben például keleti szomszádunknál a cégbejegyzés nagyjából egy hétbe és néhány százezer forintba kerül, az élőmunka- és egyáltalán a vállalkozás közterhei messze a magyarországi alatt maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában