Helyi közélet

2008.04.22. 20:22

Szikesekről angol nyelven beszéltek

<p>A zsákai Kölcsey Ferenc Általános Iskola csapata képviseli Magyarországot a Volvo Adventure elnevezésű környezet- és természetvédelmi vetélkedőn Göteborgban május 9-14. között.</p>

Az esemény sajtótájékoztatója szerdán délelőtt lesz Budapesten. A zsákaiak a Bihari-sík tájvédelmi körzet sziki növénytársulásáról készített pályázatukkal nyerték az országos versenyt. A pályázat különlegessége volt, hogy abba beleszőtték a kistérség néphagyományát is.

A zsákai iskola környezet- és természetvédelmi csoportjának korábbi tevékenysége, eredménye, valamint a szakkör jelenlegi tagjainak munkája is kellett ahhoz, hogy öt diák megnyerhette a Volvo Adventure elnevezésű természetismereti vetélkedő országos fordulóját.

Csapattagok

Barta Anna

Borbíró Gerda

Gál Fruzsina

Nagy Anikó

Baradács István

Felkészítő tanárok: Duró József Sándorné, Turzó Renáta

A vetélkedőre a hagyománnyal rendelkező, valamilyen témában már korábban is elmélyült természetvédelmi csoportok nevezhettek. A korhatár 13 év volt, továbbá kitétel volt az angonyelv tudása. A zsákai iskolában 1985-től működő természetvédelmi csoport komoly ismeretanyagot halmozott fel a bihari szikesek élővilágáról.

Ezt alapul véve, majd az újabb kutatási eredményekkel, személyes tapasztalatokkal kiegészítve készítették el pályázatukat a diákok. Mivel az eredeti témától elválaszthatatlannak tartották a hagyományőrzést és a népművészetet, ezt is beleszőtték pályaművükbe. A világvetélkedő magyarországi elődöntőjébe 6 másik csapattal együtt kaptak meghívást a zsákaiak, akik több, középiskolásokból álló csoportot is megelőzve első helyen végeztek.

Mindkét forduló angol nyelven zajlott. A pályázat szakmai színvonalát, a néprajzi elemek megjelenését, a kistájra a figyelem felhívását, valamint a diákok határozottságát, aprólékos munkáját emelte ki értékelésében Juhász Árpád geológus, a zsűri elnöke.

A világdöntőbe 14 csapat jutott, a döntő magyarországi sajtótájékoztatója szerdán 10 órakor lesz Budapesten. Ott a zsákaiak magyarul is előadják eddigi kutatási eredményeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában