Helyi közélet

2008.04.30. 11:25

Fizetős ellátást is kínál a Kenézy kórház

<p>Debrecen – Aki a műtét után nem valamely kórteremben, hanem egy hotelszobában szeretne lábadozni, s közben természetesen megkapni a legszakszerűbb egészségügyi ellátást, a Kenézyben hamarosan módja lesz rá.</p>

Egy- vagy kétágyas, klímával, televízióval, s egyéb kényelmi körülményekkel ellátott szobákban foglalhatnak helyet május 1-jétől a Kenézy Medhotelben – akik megtehetik. A kórház területén kialakított egyik szárnyban legfeljebb 22 pácienst tudnak fogadni egyidejűleg – mondta a Naplónak Lampé Zsolt, az intézmény orvosigazgatója. Műtéteket is elvégezhetnek soron kívül, hiszen a tb-finanszírozás korlátai miatt bőven van szabad kapacitás, anélkül, hogy az úgynevezett fizetősek bárkit hátrébb tolnának a várólistán. A beavatkozásokért a tb. által finanszírozott összegnek körülbelül 1,4-2-szeresét számolják fel, a hotelszintű ellátás pedig – az elhelyezéstől függően – naponta 12-15 ezer forintba kerül. E bevételek a kórház fejlesztését szolgálják.

A kapacitások végesek

Az érdeklődők előtt közismert, hogy egyes műtétekre a nálunk jóval fejlettebb nyugat-európai országokban is sokat, esetleg éveket kell várni. Nem életmentő beavatkozásokról, hanem halaszható eljárásokról (csípőprotézis, epekő, szemészeti operáció stb) beszélünk. Ezeket több magyarországi kórházban, köztük a Kenézyben is nagy gyakorlattal rendelkező, kiváló szakemberek végzik. S mivel a társadalombiztosítási kassza sehol sem fenektelen, illetve a kapacitások is végesek, a várólista jól ismert jelenség. A Kenézyben korszerű, jól felszerelt műtőkben akár délután vagy hét végén is megműtik például a német beteget, ha vállalja a költségeit. Igénye szerint ezt követően őt, vagy bárki mást (akit a hazai támogatott eljárás keretében operálnak) hotelszintű ellátásban részesítenek. Róluk elkülönített személyzet gondoskodik.
Mint Lampé Zsolt orvosigazgató megjegyezte, a kereslet máris érzékelhető Erdélyből, Ukrajnából, Németországból. Hamarosan az interneten és nyomtatott tájékoztató anyagokon is ajánlják magukat. A legjobb hírverésre természetesen azoktól számíthatnak majd, akik elégedettek lesznek a beavatkozással és kezeléssel, így maguk népszerűsítik a Kenézyt, s vele a Medhotelt. A kivizsgálást és kezelést egy- és kétágyas szobákban, a tb által finanszírozott betegek ellátásától elkülönítve végzik. A légkondicionált szobákban fekvők kiemelt komfort fokozatot élvezhetnek, mindegyikhez tartozik fürdőszoba, tv és internet csatlakozás. Kényelmükről állandó diszpécser szolgálat gondoskodik, a kiszolgálás minőségét emeli a Hotel Lyciummal kötött együttműködési megállapodás is – tájékoztatott Lampé Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában