Helyi közélet

2008.04.29. 08:56

30 ezertől 300 ezer forintig

<p>Debrecen - Május 1-jétől „élesben” alkalmazza a rendőrség az objektív felelősség elvét; a hét kiemelt szabálysértés esetén 30 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot szabnak ki a gépjármű üzembentartójára, ha... <A href="about:blank"><IMG height="13" src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/megkerdeztuk-kresz-debrecen.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-motoros%20%c3%bcld%c3%b6z%c3%a9s_%20di_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Május 1-jétől „élesben” alkalmazza a rendőrség az objektív felelősség elvét; csütörtöktől a hét kiemelt szabálysértés elkövetése esetén 30 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot szabnak ki a gépjármű üzembentartójával szemben.

Samu István vezérőrnagy, rendészeti főigazgató, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá: a gépjármű-tulajdonosok objektív felelősségéről szóló jogszabály január 1-jétől hatályos, de a jogalkotó négy hónap felkészülési időt adott az állampolgároknak és a hatóságnak, így csak május 1-jétől alkalmazzák "élesben" a szabályt.

A fő bűnökről

A jogszabály szerint a gépjármű üzemben tartója felelős azért, ha a járművel túllépik a megengedett legnagyobb sebességet, nem tartják be a vasúti átjárón történő áthaladás szabályait, a közlekedési lámpák utasításait, a megállás és várakozás szabályait, a behajtási tilalomra és kötelező haladási irányra vonatkozó szabályokat, az autópálya leállósávjának igénybevételét meghatározó szabályokat, illetve a természet védelmére vonatkozó előírásokat.

A gépjármű üzemben tartója csak akkor mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a járművet tőle ellopták, illetve, ha a járművet használó személy magánokiratban elismeri, hogy a szabálysértés elkövetésekor ő vezette a járművet.

  • Ön szerint megérett-e az idõ a KRESZ-módosítására?  
  • Megváltozott KRESZ: keskeny úton lassabban
  • Teszünk a KRESZ-re
  • 20 KRESZ-szabályt sértett összesen 40-szer egy motoros Debrecenben
  • A KRESZ a kerékpározásról
  • Faramuci rendõrségi „KRESZ-bírság”
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában