Helyi közélet

2008.03.11. 06:30

Pótolhatatlan milliók Hajdú-Biharban?

<p>Debrecen – Vasárnap elsöprő többséggel győztek az igenek, következményeik sehol nem maradnak el.Április elsejétől megszűnhet a kórházi napidíj és a vizitdíj; a tandíjat pedig, nem vezetik be szeptembertől. <DIA alt="" height="690" width="650"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/P_tolhatatlan_milli_k___2008_03_11_/index.shtml , SERIE ,650,690)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Pótolhatatlan milliók? 2008.03.11." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-Ken%C3%A9zyben_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" />&#160;<A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/potolhatatlan-milliok/cn/haon-news-hbn_01-20080310-062145"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A kormány törvény javaslata [.pdf - 99KB]</B></A></A></p>

A Kenézy Kórház esetében bruttó száztizennyolc millió forintnyi bevételkiesést jelent majd éves szinten a díjak eltörlése; ha az ezekhez kapcsolódó járulékos költségeket levonjuk, kiderül; a 2008-ban nyolc milliárd forinttal gazdálkodó intézmény költségvetésében ez nem meghatározó tétel.

– Mindez eltörpül amellett a több mint két milliárd forint mellett, amit tavaly vont el az egészségügyikormányzat az intézménytől – tudtuk meg Szentgyörgyi Jánostól, a Kenézy sajtóreferensétől.

Az eredeti 1317-ről 844-re csökkentették a kórház aktív ágyainak a számát 2007-ben, ehhez pedig még a teljesítmény volumen korlátot is szigorították. Vagyis, ez évben 55 százalékos ágykihasználtság után már a kórháznak kell saját költségvetésből finanszíroznia a betegek ellátását.

A megye lakosságának száma viszont nem változott, miként a kórház ellátási kötelezettsége sem és ha nem történik változás, fennáll a veszélye annak, hogy a Kenézy Kórház helyzete – önhibáján kívül – tovább rosszabbodik.

Kellett volna

A Debreceni Egyetemen feltételesen, de számoltak a tandíj eltörlésének lehetőségével, így a mostani költségvetési tárgyalásokon készültek mindkét forgatókönyvvel.

– Kevesebb ösztöndíj jut majd a hallgatóknak, hiszen a befizetett képzési hozzájárulások 50 százalékát visszaforgattuk volna a jutattásokba, a másik részét pedig a szükséges fejlesztésekre szerettük volna költeni – tudtuk meg Jávor Andrástól, az egyetem oktatási rektor helyetteséstől.

A népszavazás eredményét elfogadjuk és a hallgatók szociális helyzetét figyelembe véve próbálunk majd alternatív megoldást találni.

Az így kieső 400-450 millió forintot Európai Uniós és az Új Magyarország terv keretén belül megpályázatható összegekkel szeretnék pótolni, valamint szóba került egy olyan megoldás is, hogy a hallgatók a nem teljesített kreditekért fizetnének.

Tudnák pótolni, ha akarnák

Kaba, Püspökladány – Megalázónak éreztem én és a betegeim is, hogy vizitdíjat kell fizetniük. Megtisztulok azáltal, hogy megszüntetik ezt a mocskos dolgot. Van lehetõség arra, hogy más formában visszaadják a kiesõ bevételt, ha akarják… – mondta Koháry György, kabai orvos.

– A kormány egy tollvonással megvonta tõlünk az amortizációt. A társadalombiztosítással rendelkezõ embereknek jár az egészségügyi alapellátás. A vizitdíjjal az elvont amortizációt akarta pótolni a kormány, amit a páciensekkel fizettetett meg. A kormány feladata nem az, hogy ezt „adó” (vizitdíj) formájában áthárítsa az állampolgárokra. Úgy gondolom, az egészségügy nem fogja megérezni, hogy megszûnik a vizitdíj – mondta el a Naplónak Felszeghy Szabolcs, püspökladányi orvos.

KopZsu

- F. Á. -

  • Gyurcsány: ébresztõ!
  • Gyurcsány: nem buktatták meg a kormányt
  • Horváth Ágnes nem tervezi lemondását
  • Horn: "Feri, menj a ...csába!"
  • 3,3 millió igen a díjak eltörlésére
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában