Helyi közélet

2008.03.31. 12:39

Emberi ürülék egy debreceni játszótéren

<p>Debrecen - Felháborodott olvasónk arról számolt be, hogy a Böszörményi út 119. számú ház mögötti játszótéren lévő csúszda tetején emberi ürüléket talált, mikor kis unokáját játszani vitte. <dia width="900" height="700" alt="Játszótéri helyzet Debrecenben 2008.03.31."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/J_tsz_t_ri_helyzet_Debrecenben_2008_03_31_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Játszótéri helyzet Debrecenben 2008.03.31." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/Emberi-urulek-jatszoteren.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

18:23:

Májgyulladástól a bélféregig bármit „összeszedhet” a gyerek a homokozóban, még ha figyelünk is. Komoly problémát jelent, hogy nincs jogszabályi háttere a játszóterek tisztántartásának – mondta Balogh Éva, debreceni kistérségi tiszti főorvos a helyi játszóterek tisztaságával kapcsolatban.

Emberi ürüléket talált a hétvégén egy Böszörményi úti játszótéren egy olvasónk, amikor játszani vitte unokáját. Levelében azt is megírta; nem ez volt az első eset. Eddig „csak” az állati végtermékekre kellett odafigyelni, nehogy a gyerekek hozzáérjenek, de most már a környékbeli hajléktalanok is illemhelyként használják a területet, ráadásul a fedett játékokat.

Ott jártunkkor éppen a park karbantartását végezték, de a kérdéses piszkot érintetlenül hagyta a munkás. – Talán nem is vette észre – vélekedett Ádámszki Tiborné, aki éppen 5 éves kislányát hintáztatta.

Gyakran járnak ide, de ha idejük engedi inkább a Vezér utcai zárt játszótérre sétálnak el, mert az tisztább. – Az ürülék mellett, a cigaretta csikkek és az üvegszilánkok is zavaróak, mert a fiatalok esténként gyakran randalíroznak itt – mondta, majd hozzátette, jó lenne, ha rendszeresebben és alaposabban takarítanának. – Bélfertőzést, hepatitis A-t, bélférget is kaphatnak a gyerekek a szennyezett játszótereken, főleg, ha nincs lehetőség helyben a kézmosásra – ismertette a veszélyeket Torday Judit, gyermekorvos.

– Ha felmerül a gyanúja, hogy a gyermek hozzáért az ürülékhez, és netalán a szájához is nyúlt a kezével, azonnal keressék fel orvosukat – tanácsolta. Az önkormányzat illetékese Gábor Zsombor nem emlékszik hasonló esetre az elmúlt évekből.

Arra a kérdésre, hogy a takarítást végző miért nem tüntette el a piszkot elmondta, ez nem tartozott a hatáskörébe. Eddig nem értesítette senki a városüzemeltetési osztályt a történtekről, de már megtették a szükséges intézkedéseket és kedden eltávolítják a szennyeződést.

12:00:

Már nem először fordult ez elő, korábban a környékbeli kutyák okoztak ilyen problémát, de mára már a hajléktalanok is illemhelynek használják a teret, ráadásul a játékok fedett részeit, ahová elsősorban csak a gyerekek mennek – írja.

Előfordulhat, hogy a szülők meg sem látják, így figyelmeztetni sem tudják a gyereket, a fertőzés kockázata pedig, jelentős.

 Érdemi javulást eddig nem tapasztaltak, pedig, már többször jelezték az illetékeseknek a visszatérő problémát.

A HAON munkatársai utánajárnak, milyen veszélyeket rejt a rosszul karbantartott játszótér, és kinek a felelőssége a tisztán tartásuk.

Toxoplazmózis és hepatitis
Leggyakrabban a macskák ürülékében fordul elő a toxoplasma gondii nevű parazita, mely elsősorban a kismamákra, pontosabban magzatukra veszélyes toxoplazmózist okozza. Ha az anya korábban átesett már ilyen fertőzésen, akkor nincs probléma, mert a szervezetben termelődött ellenanyagok megvédik a gyermekét is. Ha nem, akkor a magzatnál szembetegséget, vakságot, vízfejűséget, agyi meszesedést, de akár a magzat elhalását is okozhatja a betegség, ami korai stádiumban még könnyen gyógyítható. Az ürülékkel többek között szalmonella vagy hepatitis A vírus is megfertőzheti azt, aki hozzáér, ezért fokozottan oda kell figyelnünk a gyermekekre, és a higiéniára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában