Bejelentés

2024.05.26. 17:20

Újabb fejlesztés indul Hajdúnánás legkedveltebb közösségi terén – fotókkal

Újabb, a lakosság jólétét és komfortérzetét javító beruházás indul a vármegyében. Uniós forrásból nyert mintegy 300 millió forint támogatást Hajdúnánás önkormányzata a város kék- és zöld infrastruktúrájának fejlesztésére. A projekt során további fejlesztések lesznek a Ligetben, valamint korszerűsítik a nagykörút csapadékvízelvezető-rendszerét.

Bekecs Sándor

Újabb attrakciókkal bővül Hajdúnánáson a Liget

Forrás: Molnár Péter

Európai uniós forrásból újabb attrakciókkal bővül és lesz még zöldebb a hajdúnánási Liget. A város önkormányzata erre, valamint a nagykörút csapadékvíz-elvezetésének korszerűsítésére mintegy 300 millió forint európai uniós forrást nyert. A részletekről május 26-án tartottak sajtótájékoztatót.

hajdúnánás, liget, fejlesztés, nagykörút
A tervezett beruházások részleteit Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere és Nagyné Legény Ildikó alpolgármester ismertették
Forrás:  Molnár Péter

Szólláth Tibor elmondta, a Liget – amely hajdanán a Hősök Ligete néven jött létre az első világháborút követően, az elesett hajdúnánási katonák emlékére – ma a város legkedveltebb közösségi tere, ahol minden korosztály megtalálhatja a számára megfelelő kikapcsolódási formát. Emellett számos önkormányzati és egyéb közösségi rendezvény színtere is. 

– Az elmúlt években pályázati és saját forrásból igyekeztünk folyamatosan rendezni a területet, hogy minél jobban szolgálja a kikapcsolódást. Ezzel a beruházással még nagyobb szintre emelnénk a Liget adta lehetőségeket – mondta a városvezető. A csapadékvízelvezető-rendszer fejlesztésével kapcsolatban pedig megjegyezte: a beruházás a nagykörúttal felújításával párhuzamosan történik, a vízelvezetés megoldásával pedig meghosszabbítják az új út élettartamát.  

hajdúnánás, liget, fejlesztés, nagykörút
Futókör is épül a Liget tava mellett
Forrás:  Molnár Péter

Még mászófal is lesz a Ligetben

Nagyné Legény Ildikó a beruházások részleteit ismertetve elmondta, a 300 millió forintos támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz forrásaiból nyerték. A fejlesztés egyaránt szolgálja a város környezeti állapotának javítását, a közösségi terek fejlődését, a fiatalok helybenmaradását és a lakosság komfortérzetének javulását. A Ligetben egyebek mellett új kerékpártárolókat, napelemes világítótesteket és utcabútorokat helyeznek ki, rendezik a tó környezetét, valamint 1567 cserjét ültetnek és 3 ezer négyzetméteren füvesítenek; a játszótér mellett egy mászófalat létesítenek. Mindezek mellett esőkerteket hoznak létre a lehulló csapadék hasznosítására; futókör és sétány a tó körül.

Mintegy 1700 méteren korszerűsítjük a csapadékvízelvezető-rendszert a Baross, a Honfoglalás és az Árpád utca egyes szakaszain. A projekt kiviteli tervei elkészültek, eredményes közbeszerzést követően akár már az idén elkezdődhetnek a munkálatok

– mutatta be a projekt másik beruházását.  

Jó példa lehet más település számára is Hajdúnánás

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke méltatta a városvezetőséget egyrészt azért, mert az igyekezett élni minden olyan lehetőséggel, amely a város fejlődését szolgálja, továbbá megjegyezte, a mai klimatikus viszonyok tekintetében kifejezetten előnyös, hogy az önkormányzat korábban felújította Hajdúnánás esővízfőgyűjtőit. – Az Európai Bizottság a belvizes projektek esetében kifejezetten támogatja az olyan elképzeléseket, melyek a vízmegtartást támogatják. Ebből a szempontból Hajdúnánás jó példa lehet más pályázók számára – tette hozzá.

hajdúnánás, liget, fejlesztés, nagykörút
Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke
Forrás:  Molnár Péter

A vármegyei elnök továbbá megjegyezte, elmondható, hogy a városnak egyre több olyan pontja van, ahol kikapcsolódhatnak, a szabadidejüket eltölthetik a hajdúnánásiak. Mint fogalmazott, már a tervezőasztalon érvényesül az a szempont, hogy olyan fejlesztés történjen, amely a következő generációt is szolgálja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában