Helyi közélet

2008.02.23. 09:48

Ártándi vámosok mentettek fel

<p>Jogerősen felmentették a Debreceni Ítélőtáblán azt a tizenegy vámost, akiket azzal vádoltak, hogy csúszópénz ellenében éveken át beengedték az országba egy török férfi hamis márkajelzésekkel ellátott ruhaszállítmányait Ártándnál.</p>

Jogerősen felmentették a Debreceni Ítélőtáblán azt a tizenegy vámost, akiket azzal vádoltak, hogy csúszópénz ellenében éveken át beengedték az országba egy török férfi hamis márkajelzésekkel ellátott ruhaszállítmányait Áritándnál– értesültünk. Mint Koszta János sajtótitkár pénteki érdeklődésünkre elmondta, a külföldi is a vádlottak padjára került, de szintén felmentették. Ő egyébként 1996 óta élt hazánkban, egészen addig, míg 2004-ben egy másik bíróság felbújtóként elkövetett kábítószerrel visszaélés miatt 6 év 10 hónap szabadságvesztéssel sújtotta és véglegesen kiutasította.

 

Romlott "technikák"
A nyomozás azután kezdődött, hogy 2001. januárjában a pénzügyőrök parancsnoka tudomást szerzett egy szállítmány "beröptetésről". Itt kell megjegyezni, hogy a szándékosan szabálytalan vámkezelésnek általában háromféle módja van. A "beröptetés" az, amikor a szállítmánynak nincs is nyoma; számlacseréről akkor beszélhetünk, ha az igazi árumennyiségnek csak a töredéke került a hivatalos papírokra. És előfordulhat, hogy üresként léptetnek be egy teherjárművet, ami pedig egyáltalán nem az...
A büntetőeljárás során sikerült megállapítani, hogy 1999 és 2002 nyara között, akkor, amikor a megvádolt – zászlósi, főtörzsőrmesteri rangú – pénzügyőrök szolgálatban voltak, a török férfinak összesen 135 kamionja lépte át a határt Ártánidnál. A vádlottakat végül bizonyítottság hiányában mentette fel a táblabíróság; keniőpénz feljánlását, illetve elfogadását nem sikerült bizonyítiani. Így tehát a fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által társtettesként, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés és a bűnsegédként, üzletszerűen, bűnszövetségben, különösen nagy értékű vámárura elkövetett csempészet vádja nem állt meg.
A vádlottak – akik egy időre előzetes letartóztásba is kerültek – mindvégig tagadták bűnösségüket. Bár visszatértek a vámhaitóság kötelékébe, a bélyeg – mondta egyikük – rajtuk maradt. Mint fogalmazott, áthelyezésekkel próbálták ellhetetleníti őket, ami lényegében sikerült is, mert mára alig viseli közülük valaki a zöld egyenruhát.

Ratalics László

 

Kapcsolódó anyagok:

  • Vám terhelné a digitális fényképezőgépeket
  • Átszervezés a Vám- és Pénzügyőrségnél
  • Szigorúbban ellenőriz a Vám- és Pénzügyőrség
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában