Helyi közélet

2007.12.14. 06:30

Szemétproblémák: közösködhetnek?

<p>A kukaürítés gyakorisága, a kevés mennyiségben termelt szemét problémája, illetve a lakosok közösködésének kérdése a díjcsökkenés érdekében - ezek voltak a leggyakoribb kérdések a Hajdú-Bihari Napló szakembertelefonján.</p>

A kukaürítés gyakorisága, a kevés mennyiségben termelt szemét problémája, illetve a lakosok közösködésének kérdése a díjcsökkenés érdekében - ezek voltak a leggyakoribb kérdések a Hajdú-Bihari Napló püspökladányi szerkesztőségében megrendezett szakember-telefonon.

A Napló vendége Simon Péter, a Bihari Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója volt, aki telefonon válaszolt az érdeklődők kérdéseire. Problémaként vetődőtt fel az is, hogy a kihelyezett kukák ellenére sok, nehéz szociális helyzetben élő lakos még mindig elégeti a háztartásban termelt hulladékot, amivel szennyezi saját és más környezetét is.

Jogszabályok rögzítik

Simon Péter a díjszabásról elmondta: a szemétszállítás tarifája a heti rendszerességű kukaürítésre vonatkozik és nem az ingatlanonként termelt hulladék mennyiségére.

Ez a díjszabás átalány jellegű, nem egyenesen arányos a megtermelt hulladék mennyiségével. A díj megállapítását - folytatta - jogszabályok rögzítik, amelyet az önkormányzatoknak és a szolgáltatónak a tarifa megállapítása során alkalmazni kell.

A szomszédos lakosok a díjak közös fizetését - amennyiben erről a helyi önkormányzat rendelkezik - kérelmezhetik, abban az esetben, ha a két ingatlan 50 méteres körzetben fekszik és az ingatlanokban maximum két fő lakik. A 70 éven felüliek - szemétszállítási költségeinek enyhítésére - támogatásban részesülhetnek egyes önkormányzatok részéről.

Azoktól a lakosoktól, akik nem fizetik a kukaürítés költségeit , a szolgáltató adók módjára behajtja az elmaradt költségeket - értesültünk az igazgatótól.
A lakosok fórumok, hirdetések, szórólapok útján, valamint a cég ügyfélszolgálatain tájékozódhattak a hulladékszállítás rendszeréről.

Ügyfélszolgálat :

Berettyóújfalu és Püspökladány
06-80/204-849-ingyenes szám

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában