Beruházás

2024.05.22. 16:59

Célegyenesben a vízügyi beruházás Debrecenben – fotókkal, videóval

A terveknek megfelelően, halad a Keleti-főcsatorna Felszíni Ivóvíztisztító és a Debrecen 1. számú vízműig húzódó távvezetékek korszerűsítése: már 96 százalékos a fizikai készültség. A beruházás célja a vízkészlet fenntartható használata és a felszín alatti vízbázis védelme.

Balogh Efraim

A terveknek megfelelően, halad a Keleti-főcsatorna Felszíni Ivóvíztisztító és a Debrecen 1. számú vízműig húzódó távvezetékek korszerűsítése

Forrás: Kiss Annamarie

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében mintegy 16,6 milliárd forint európai uniós és hazai támogatásból korszerűsítik a Keleti-főcsatorna Felszíni Ivóvíztisztító és a Debrecen 1. számú vízműig húzódó távvezetékeket. A vízműtelepen tett látogatás után a kivitelezési munkálatok részleteiről tájékoztatták a sajtót szerdán Debrecen-Nagymacs Vasútállomás közelében. Papp László polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy Debrecen vízellátása már az elmúlt években is biztos alapokon állt. A beruházás pedig rendkívül nagy jelentőséggel bír a város gazdaságának és lakosságának növekedése miatt.

debrecen, keleti-főcsatorna, vízműtelep, vízellátást
Papp László polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy Debrecen vízellátása már az elmúlt években is biztos alapokon állt
Forrás: Kiss Annamarie

Most tesszük le azokat az alapokat, amelyek 50-80 év múlva is nagy szolgálatot tesznek majd a bennünket követő generációknak. Az, hogy ez professzionális legyen, részben ezen a fejlesztésen is múlik

– hangsúlyozta a polgármester. Mint ismertette, a nagy vízfogyasztókkal olyan technológiai megoldásokról szóló megállapodásokat kötöttek az elmúlt egy évben, melyek megkímélik Debrecen és a régió vízkészletét. Példának hozta fel az akkumulátorgyárat (CATL), mely esetében felére csökken majd a vízfogyasztás Debrecenben. Hozzátette, fontos szempont a rétegvizek kímélése, ezért ipari célokra inkább felszíni vizet kell használni. 

Rámutatott a beruházás lényegére: 30 ezerről 54 ezer köbméterre növekszik az a vízmennyiség, ami megérkezhet Debrecenbe, és ennek köszönhetően Debrecen rétegvizei biztonságban maradnak, és csak annyit használnak el belőle, amennyi a város működéséhez szükséges.

Kósa Lajos szerint sokan pánikot akarnak kelteni a vízellátással kapcsolatban 

Kósa Lajos országgyűlési képviselő szerint a vízzel kapcsolatos politikai viták jelentős részénél a hozzászólók többek között a rosszindulatú gátlástalanság által megfogalmazott érveket mondják el:

– Kiszárítjuk Debrecent, a debreceni vízbázist az akkumulátorba töltjük, tönkretesszük a nemzeti kincsünket, a rétegvizet… – sorolta Kósa Lajos a reakciókat. Hangsúlyozta, sokkal inkább a pánikkeltés az ilyen reakciók célja. Elmondta, az átlagos napi fogyasztás Debrecenben – azzal együtt, hogy jelenleg is óriási vízigénnyel rendelkező intézmények vannak a városban – mintegy 40 ezer köbméter, csúcsidőszakban pedig 60 ezer.

debrecen, keleti-főcsatorna, vízműtelep, vízellátást
Kósa Lajos szerint sokan pánikot akarnak kelteni
Forrás: Kiss Annamarie

Még be se fejezték a munkálatokat, de már felvázolták a további terveket

Pataki Zoltán, a TRV főmérnöke rámutatott, hogy a távvezetékkel kapcsolatos munkálatok befejezését követően a tisztítómű fejlesztése és a Keleti-főcsatorna kotrása is napirenden lesz.

Elértünk a beruházás 96 százalékához, innentől kezdődik a finomhangolás. Ilyenkor kell észnél lenni, hogy többek között az irányítástechnika, a vezérlés és az üzempróbák tekintetében semmi ne merüljön fel, amire nem gondoltunk

– jelentette ki a főmérnök. Hozzáfűzte, hogy meg kell határozni, milyen folyamatok működjenek a mesterséges intelligencia segítségével, illetve emberi beavatkozással.

Balla Patrik, a TRV Állami Létesítmények Főmérnökségének vezető elemzője részletesebben is bemutatta a projektet. Előadásából többek között az is kiderült, hogy a Keleti-főcsatorna Felszíni Tisztítóműtől a Debreceni vízműtelepig húzódó vezetékpárt olyan vezetékkel kötik össze, amely egy esetleges üzemzavar esetén átkormányozható és szakaszolható lesz. A vezeték okos távvezetékként fog működni, így a rendszer működése lehetővé teszi majd a hálózat üzemállapotának folyamatos felügyeletét.

Füzék Gábor, a Mészáros és Mészáros Zrt. projektvezetője rámutatott: évi 4,5 millió köbméter vizet terveznek átjuttatni egy csővezetéken, ezzel kiszolgálva a debreceni lakosság vízigényét. A beruházás során egy 32 kilométer hosszú és 600 milliméter átmérőjű gömbgrafitos öntvénycső épül, ami körülbelül 130 éves használatra van tervezve. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában