Helyi közélet

2007.12.29. 14:01

Rövid telet ígér Dávid Mihály

<p>A múlt évinél hűvesebb, kiegyenlítettebb hőmérsékletű, ugyanakkor összességében átlagos csapadék mennyiségű lesz a 2008. esztendő - - összegezte a jövő évre vonatkozó időjárás prognózisát a nyíregyházi Dávid Mihály.</p>

Az előttünk álló évnek légállapot változás szempontjából több érdekessége is ígérkezik. Év elején az, hogy akár már február közepén búcsút mondhatunk a havas, fagyos, azaz, a télies időjárásnak. Nyarunk nem lesz tikkasztó, mondhatni, átlagos hőmérsékletűnek tűnik.

Az adott időszakhoz mérttől hosszan tartó, meleg időszak átcsúszik szeptemberre. Ugyanis az ősz első hónapja az átlaghőmérsékletéhez mérten a legmelegebb lesz. És persze a tél is tartogat számunkra meglepetést. Mégpedig azt, hogy már november elején ránk köszönthet a fagyos, majd néhány nappal később a havas idő.

De a részletekről beszéljen maga az előrejelzés készítője, Dávid Mihály, aki előljáróban a gyors mérlegét is megvonja a 2007. évi prognózisa beválásának.

Meleg szeptember

- A visszajelzések alapján egy kicsivel pontosabb volt a 2007-re szóló prognózisom. Hibát leginkább a csapadék mennyiség- és időbeli eloszlásában tapasztaltuk. Úgy tűnik, megtaláltam a hiba okát, és 2008-ra már pontosabban tüntettem fel a nedvesebb és szárazabb időszakokat.

Rátérve a következő esztendőre várható időjárásra. A január második fele és február közepe lesz igazán télies. És mivel az alacsony hőmérsékletek mellett viszonylag sok csapadékos nap ígérkezik, hó is lehet bőséggel.

Február 20. körül már egészen enyhe idő várható és az enyhébb periódus - megszakítva egy március 10. és április 10. körüli néhány napos időszakkl - tart május 20-ig. Akkor néhány napig már nyárias meleg lehet. A nyár összességében változékony időjárást hoz, ám nem lesz tikkasztó.

A legmelegebb időszakok 32, esetleg 35 fok os fölmelegedéssel május végén és június elején, illetve július végén és augusztus közepén várható. Az ősz első hónapja 25-30 fok közötti hőmérsékletű napokkal telik szeptember végéig, majd egy gyors lehűléssel az időjárás visszazökken az évszakos átlagnak megfelelőre.

Október végén már fagyhat, ami lényegében hírnöke a novemberben ránk köszöntő télies heteknek. A hónap utolsó hete és december első napjai felmelegedést hoznak, majd 10-e körül ismét fagyos idő következik.

Viszonylag kevés csapadék hullik február második és március első, április második és május első felében, július végén, augusztusban, szeptember első felében. Az utolsó havazás február 16, esetleg március 14 körül lesz, míg az első november 5-e környéki napokon.

  • A rendkívüli időjárás tizedeli a fecskéket
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában