Helyi közélet

2007.12.18. 10:27

A villa több ellenséget szerez, mint a palota

<p>Egyidős a világgal a birtoklási vágy. Sok módja van a legtöbb és legszebb megszerzésének. Napjainkban sokat emlegetik a Gyurcsány-villát megalázó jelzőkkel. A Sándor-palotáról ritkán esik szó. Sajnálom.</p>

Először is gyönyörű. Ki építette? És miből? Mindenkor meg nem fizetett emberek erejéből.

Engem mindig ámulatba ejtenek a csodálatos épületek.
De szomorúan veszem tudomásul, hogy a szép épületeknek nagy árnyékuk van. Mi ezzel a baj? Hiszen sokszor sietünk az árnyékra. De azok a döntések, amelyek a palotákban születtek évszázadokon keresztül, hozták létre a pompát és a nyomort.
Vegyük a hozzánk közel álló időszakot, amelybe én még beleszülettem.
A Sándor-palota lakója és uralkodója volt Horthy Miklós kormányzó.
Vannak, akik ma is éltetik. De mit mondjanak azok, akik úgy éltek, hogy regények örökítették meg nyomorúságukat (Árvácska, Talpalatnyi föld)?
Akármennyit dolgozott a napszámos, a családnak nem jutott se ruha, se cipő, se ennivaló. A nagycsaládosokat az uraság kigúnyolta.
Sokszor kellett azt a megjegyzést elszenvedni, hogy annyi gyermeket csinálj, amennyinek tudsz enni adni. Vagy: a szegény ember nem tud, csak gyermeket csinálni... De ezek a szegény gyerekek dolgoztak már 12 évesen az uraság birtokán.
Az iskolák télen hidegek, és csakhogynem üresek voltak. Az uralkodó hatalmast nem érdekelte, hogy cipő, ruhahiánya miatt a gyerekek többsége nem tudta kijárni az iskolát. Panasznak nem volt helye.
Követelések? Sztrájk? Tüntetések? Ha a munkások, parasztok próbálkoztak, azokkal nem úgy bántak, mint a mai sztrájkolókkal. Ki mert akkor azzal foglalkozni, hogy Horthy  kormányzónak mekkora vagyona van, és hogyan szerezte? No, meg bármelyik uraságnak? Még a nevüket is különböző titulussal lehetett kiejteni, hajlongva.

Ugye, mit takarnak a paloták? Milyen vehemenciával tették rendbe a Sándor-palotát 1998-ban és 2002-ben, amikor a jobboldal megnyerte a választásokat!
A vezér akarta belakni családjával. Nem volt finnyás a pompára, pedig akkor is volt munkanélküliség, és nagyon kicsi bérért dolgozók.
Az X-ek megakadályozták, nem lehetett a Sándor-palota lakója.
Ettől fogva utálta a Medgyessy-rezidenciát, és elérkezett a Gyurcsány-villa pellengérezése. De a villa volt tulajdonosát nem komcsik lőtték a Dunába. Sólyom László is türelmetlenül nógatta Mádl volt köztársasági elnököt, hogy hagyja el a Sándor-palotát.
Hogy Sólyom László milyen módon lett köztársasági elnök, nem kell elfelejteni. És ő beszél erkölcsi morálról?

A diktatúra egyidős a világgal. Nem várom el, hogy mindenki egyetértsen a gondolataimmal, de hasonló sorsú emberek már nem túl sokan vagyunk, még szólhatnak, hogy a történelemből végképpen kitöröljék létezésünket és kemény munkánkat, sanyarú sorsunkat.
Barta Elemérné, Berekböszörmény

Kapcsolódó anyagok:

  • Mennyi marad a zsebben nálunk és náluk
  • Gyurcsány ideggyenge,távoznia kell
  • Orbán Viktor gazdagabb lehet, mint mondta
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában