Helyi közélet

2007.12.15. 10:44

13 civil szervezet, helyi újság

<p>Hosszúpályi – A településen 13 bejegyzett civil szervezet működik – hallom a polgármester úrtól. Az önkormányzat éves szinten 7,8 millió forinttal támogatja őket.</p>

Ez nem kis pénz, de jó befektetés, hiszen a tagok létszáma megközelíti az ötszázat.

Berényi András megpróbálja fejből felsorolni az egyesületeket, reméli, nem hagy ki egyet sem. De talán még több is összegyűlt. A felsorolás azért érdekes, mert az elnevezések jelzik, hogy itt a társadalom mely rétegei aktivizálódnak. A Hosszúpályi Sportegyesület 110 főt számlál, a futballcsapat a megyei első osztályban a 4. helyen végzett, ami jónak számít. A Fiatalok Sportegyesület szabadidős rendezvényeket tart. Az Öregfiúk Sportegyesület a hagyományápolásban jeleskedik. A Nyugdíjas Egyesület színházlátogatásokat is szervez. A Csontváry Egyesület alkotótáborokat szervez. A „Honszerető” Postagalambsport Egyesület és a Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete nevében hordozza tevékenységét, akárcsak a Mozgáskorlátozottak Megyei Egyesületének vagy a Vesebetegek Debreceni és Megyei Egyesületének helyi kirendeltsége.

A Napsugár Egyesület a hátrányos helyzetű gyermekeket istápolja. A gyengénlátókkal a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesületének helyi csoportja törődik. Intézményi alapítvány a Hosszúpályiért Közalapítvány, Hosszúpályi Kultúrájáért Alapítvány. Ez utóbbi a község arculatát bemutató képeslapok nyomdai kivitelezésével foglalkozik. Az úgynevezett HOFI SE sportegyesület a helyi romákhoz kötődik. A település újságjának szellemes nevet adtak: Hosszúpályi Kisbíró. Tavaly karácsonykor külön száma is megjelent. Szerkesztője Kozmáné Bődi Ildikó. A legutóbbi szám 16 oldalon látott napvilágot, önkormányzati közleményekkel, felhívásokkal, tájékoztatókkal, intézményi beszámolókkal.

Bakó Endre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában