Helyi közélet

2007.11.02. 11:24

Lenin és (elv)társai nyomában

<p>Debrecen - A rendszerváltás népszerű programja volt a köztéri szobordöntögetés. Lenin vagy a munka hősei többnyire pincékben végezték, de akadt újrahasznosított vagy jó pénzért eladott emlékmű is. <dia width="850" height="630" alt="Szobrok a Víg-Kend Majorban 2007.11.02."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Szobrok_a_V_g_Kend_Majorban_2007_11_02_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.gif" border="0" width="13" height="10" alt="Szobrok a Víg-Kend Majorban 2007.11.02." /></a></dia>&#160;<a href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/Szobrok-cZZs.wmv/viewer.html" target="_blank"><img src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.gif" border="0" widht="13" height="10" /></a></p>

Több helyen szoborparkba gyűjtötték össze eme szimbólumokat; Litvániában, Moszkvában és Budapesten lehet a nagy vezér és társainak kőbe öntött alakjai között sétálgatni.

Törött lábbal

Debrecenben talán a legismertebb az egykori Kölcsey Művelődési Központ mellett álló Lenin-szobor volt, mely ma a Vígkend-majorban található. Ugyanide került a mai Egyetem (régen Tanácsköztársaság) sugárúton álldogáló (a köznyelvben csak „megállító” szobornak becézett) emlékmű bronzalakja is. A talapzatáról való eltávolításkor eltört a lába, ezért fekve pihen.

A debreceni polgármesteri hivataltól kapott tájékoztatás szerint a Kossuth utcai harckocsizó-emlékművet szétszedett állapotban az önkormányzat Vértesi úti telephelyén tárolták egészen 2006-ig.

Ekkor egy debreceni magáncég vásárolta meg azzal a kötelezettséggel, hogy a domborműveket meg kell őrizniük, de az azokon kívüli kőanyagot hasznosíthatják.

A Petőfi téri szovjet repülős emlékművel kapcsolatos szándék annak idején az volt, hogy azt a Köztemetőben állítják fel. Ez azonban nem történt meg. A tárgy későbbi sorsáról a hivatalban nem tudnak.

Kőkata sorsa

Hajdúnánás főterén a felszabadulási emlékmű (helyi nevén a Kőkata), és az elesett katonák emléktáblája csak tavaly, a városrehabailitáció során mozdult el korábbi helyéről.

Az emlékmű a Dorogi utca egyik sarkán lévő teret díszíti ma, az emléktábla a Köztársaság téren maradt, mivel az elesett katonák sírhelye máig ott található.

A rendszerváltáskor "csupán" az akkori tanácsházáról került le a vörös csillag. Hajdúdorog főterén a Szovjet Hősi Emlékművet a rendszerváltáskor elbontották, a hozzá tartozó márványtáblát a temetőben helyezték el.

Berettyóújfaluban is volt egy szovjet emlékmű, amit felszámoltak, és a helyi temetőben temették el a szocialista vezetők mellé.

Biharkeresztesen az Ady Endre utcán állítanak ma is emléket a II. világháborúban elesett katonáknak, az alkotás jelenleg lebontásra vár. Püspökladányban a Hősök terén állt egy a II. Világháborút idéző emlékmű, de felszámolták. Derecskén a gimnáziumnál ma is található egy felszabadulási emlékmű, míg Kabán a főteret szintén díszíti egy másik.

Kapcsolódó anyagok:

  • Utcanevek - mint a szocializmusban
  • Megkérdeztük: Fontos- e az utca neve?
  • Mi a szép a zsarnokságban?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában