Ítélet

2024.01.31. 08:42

A terepjáró nem játék: csúnya vége lett a csapatépítő bulinak

Öten sérültek meg, ketten súlyosan a csapatépítő buliban, amit egy Debrecen külterületén található vendéglátóhelyen tartottak meg.

Haon.hu

Az autó az oldalára borult a baleset következtében

Forrás: Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Büntetővégzésével a bíróság a büntetlen előéletű vádlottat 800 ezer forint pénzbüntetésre ítélte és 1 év 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől - olvasható a Debreceni Törvényszék közleményében

Az ítélet lényeg szerint a vádlott 2022. június 10-én délután, a munkáltatója által szervezett csapatépítő tréningen vett részt több kollégájával együtt egy Debrecen külterületén található vendéglátóhelyen. A vádlott a rendezvényen szeszes italt fogyasztott.

Megcsúszott és felborult

A rendezvény során lehetőség nyílt egy füves, közforgalom elől el nem zárt területén egy forgalomból kivont, rendszám nélküli, két személy szállítására alkalmas kisméterű terepjáró autó használatára. A résztvevők a járművel a nedves, vizes felületű, egyenetlen, felázott talajú füves területen megtehettek egy kört. A vádlott – a korábbi alkoholfogyasztása ellenére – a jármű vezetésére vállalkozott, így helyet foglalt annak vezetőülésében, míg a gépkocsi utasterében a jobb első ülésre egy kolléganő ült be, míg a jármű hátsó platóján a férfi három kolléganője utazott úgy állva, hogy a ponyvatartóba kapaszkodtak.

baleset, rendőrség, nyomozás, ittas vezetés
A felborult jármű utasai közül mindenki megsérült
Forrás: Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Haladása során a vádlott ittasságából is eredően figyelmen kívül hagyta a személygépkocsi menettulajdonságait, az utasok elhelyezkedését, továbbá a jármű sebességét nem a terep- és útviszonyoknak megfelelően választotta meg, ezért a gépkocsi a füves területen megcsúszott, majd felborult. A platón utazók a földre estek, egyikük pedig a jármű alá szorult.

Mindannyian megsérültek

A baleset következtében a személygépkocsi utasai közül a platón állók közül ketten súlyos, egyikük könnyű sérüléseket szenvedtek, míg a gépkocsiban utazó sértett szintén könnyű sérülést szenvedett. A vádlott a baleset során szintén nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.

baleset, rendőrség, nyomozás, ittas vezetés
Nem a terep- és útviszonyoknak megfelelően választotta meg a sebességet a sofőr
Forrás: Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A büntetővégzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de a kézbesítésétől számított 8 napon belül tárgyalás tartását lehet kérni. A bíróság a tárgyalás tartására irányuló kérelem esetén előkészítő ülést tart. 

A 2024. január 15-én meghozott büntetővégzés még nem emelkedett jogerőre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában