Innováció

2023.12.13. 16:02

Kigyulladt egy repülő a debreceni reptéren, tűzoltó robot fékezte meg a lángokat – fotókkal, videóval

Hazánkban elsőként mutatták be a tűzoltás törtélemének innovatív újításait, a tűzoltó robotokat hétfőn délelőtt Debrecenben, a DETKA Oktató Kft. telephelyén. Szerencsére baleset nem történt, csak szimulációs bemutatót tartottak a helyszínen.

Gubányi Patrik

Kigyulladt egy légijármű a Debreceni Repülőtéren, tűzoltó robot fékezte meg a lángokat

Forrás: Kiss Annamarie

Ünnepélyes keretek között mutatta be Magyarországon elsőként a Magirus tűzoltó berendezéseket gyártó cég hazai képviselete a HOROSZCOOP Kft., valamint a hazai és nemzetközi repülőtéri tűzoltó kiképzés meghatározó piaci szereplője, a debreceni székhelyű Debreceni Tűzoltó Kiképző Akadémia, DETKA Oktató Kft. a tűzoltás történelmének innovatív újításait, a tűzoltó robotokat. A Magirus WOLF R1 taktikai bevetési robotot, a Magirus AirCore TAF 60 tűzoltó robotot, valamint az azokat irányító Magirus LF-Logisztikai VCU-típusú járművét december 13-án, szerdán délelőtt a DETKA telephelyén lűthattuk akcióban.

Az eszközök az iparág úttörőjeként lehetővé teszik a katasztrófavédelmi erők számára, hogy veszélyes anyagok feltárása, omlásveszély vagy intenzív hőfejlődés esetén a veszélyzónán kívül maradjanak, miközben a helyszínt biztosítják. A bemutató során a gyakorlatban is láthatták a résztvevők, hogy a Magirus LF-Logisztikai VCU jármű hogyan szállította a Magirus Wolf R1 robotot, és azt, hogy az eszköz mennyire hatékonyan teljesítette a nem mindennapi kihívást.

A modern technika a biztonságot szolgálja 

Vajda János, a DETKA ügyvezető igazgatója portálunkat tájékoztatta, hogy a Magirus WOLF R1 taktikai bevetési robot akár két és fél kilométer távolságból is irányítható, így minimálisra csökkenti az emberi beavatkozást, ami különféle magas kockázatú tűzoltási, felderítési és biztonsági feladatban maximális védelmet nyújt a kárhelyszínen dolgozóknak.

A Magirus Wolf R1 típusú oltóberendezését használták a kollégák a szimuláció során. Amit látni lehetett, hogy a kiömlő kerozin nagy intenzitású felületen elkezdett égni, majd azt a robot segítségével sikerült megfékezni. A bemutató azt demonstrálta, hogy a modern tűzoltó technológiát hogyan ötvözzük azoknál a területeknél, melyek dolgozói nagy üzemi kockázattal járó tevékenységet folytatnak. Annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban tudjunk beavatkozni, ahhoz szükség van ezekre a korszerű eszközökre

– mondta Vajda János.

Az ügyvezető arra is rámutatott, hogy a másfél méter hosszú, közel másfél méter magas, kilencszáz kilogramm súlyú Wolf R1 robot  alkalmazható durva terepeken, többek között erdőtüzek esetén, veszélyes anyagok felderítésére és kezelésére, tűzoltási műveletek támogatására, nehezen hozzáférhető helyek könnyebb megközelítésére, valamint csörlővel végzett mentési műveletekhez.

– Emellett az akár 300 méter távolságból is távvezérelhető Magirus AirCore TAF60 turbinás tűzoltó robot is nagyon hatékony a nagy kiterjedésű tüzek esetén. Megköti a gázokat és a füstöt, javítja a láthatóságot, ezáltal pedig növeli a biztonságot. Beépített turbinájának köszönhetően a szerkezet képes hatvanezer köbméter per óra és százötezer köbméter per óra közötti teljesítményre. Hatótávolsága elérheti a nyolcvan métert, maximum tizenhat bar nyomáson percenként hatezer liter oltóanyagot is képes kibocsátani – részletezte Vajda János.

Az iparosodási technológia fejlődése mellett igyekszünk mindent elkövetni annak érdekében, hogy az eszközpalettánkat a lehető legmagasabb szinten képviselni tudjuk és juttassuk el a hazai szereplők részére, annak céljából, hogy a beavatkozások a legbiztonságosabbak és leghatékonyabbak lehessenek

– tette hozzá a DETKA Kft. ügyvezetője.

Debrecen, repülőgép, detka,, tűzoltó robot
Vajda János, a DETKA ügyvezető igazgatója
Forrás: Kiss Annamarie

Kis Anita, a HOROSZCOOP Kft. projektmenedzsere beszédében kiemelte, hogy a 21. századi kihívások arra ösztönözték a céget, hogy újabb és újabb termékeket fejlesszenek, és a legmodernebb eszközöket alakítsák ki a tűzoltók munkájának megsegítésére. 

Mint mondta, így alakult ki robottechnológia, melyet alapvetően közösen, tűzoltó szakemberek igényeinek felmérésével hívtak életre.

A vállalat már 2014 óta dolgozik a szerkezeteken, pár éve pedig már eladásra is kínálják ezeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában