Bírósági tudósítás

2023.11.23. 11:31

Az őrmestert megütő nyírábrányi férfi állítása szerint nem mondta, hogy „köcsög rendőr”

Néhány ember számára nem végződött jól a Tök-Jó Dinnyefesztivál.

Hajnal László

Hornyák Zsolt bíró vezette a tárgyalást

Forrás: Kiss Annamarie

Előkészítő ülést tartott csütörtökön délelőtt a Debreceni Járásbíróság annak a nyírábrányi férfinak az ügyében, akit hivatalos személy elleni erőszak bűntettével vádol az ügyészség. Az ülés kezdetén az ügyész ismertette a vádiratot, melyből kiderült, az események előzményeként az egyik vármegyei rendőrkapitányság őrmestere már többször is intézkedett a vádlottal szemben, legutóbb 2023 júniusában szabálytalan rakománnyal való közlekedés miatt.

Néhány hónappal később, a nyírábrányi Tök-Jó Dinnyefesztiválon és Családi napon is részt vett a vádlott, ahol meglátta a szintén jelen lévő, szolgálaton kívüli őrmestert és annak menyasszonyát. Az ittas férfi felismerte a rendőrt, ezért odalépett hozzájuk, és miközben kihívóan nézte az őrmestert, Béla álnéven bemutatkozva kezet akart csókolni a menyasszonyának, aki azonban elhúzta kezét.

A férfi ezután sértegetni kezdte őket, ismétlődően „köcsög rendőrnek” nevezte az ellene korábban intézkedő egyenruhást. A pár a konfliktust kerülve távozni próbált, azonban tovább szidalmazta, mondván „ez a köcsög rendőr korábban megbírságolt”, majd megragadta a vállát, és ököllel arcon ütötte az őrmestert.

 Végül a fesztivál egy ismeretlen vendége fékezte meg a támadót, míg a rendőr és menyasszonya elhagyta a helyszínt.

A védelem szerint nem egyértelmű, hogy felismerte a rendőrt

Az ügyész indítványozta, amennyiben a vádlott a vádirat szerint beismeri bűnösségét, halmazati büntetésül öt év börtönbüntetésre ítélje a bíróság. Mint kiderült, a férfi ellen érvényben van egy jogerős felfüggesztett büntetés egy korábbi ügyben, hivatalos eljárás színlelésével éjjel elkövetett magánlaksértés és kisebb kárt okozó rongálás miatt.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben lévő, 34 éves férfi távmeghallgató rendszeren keresztül csatlakozott a csütörtöki üléshez. Bírói kérdésre azonban közölte, nem ismeri el a bűncselekményt.

debrecen, tárgyalás, rendőr, nyírábrány
Hornyák Zsolt bíró
Forrás:  Kiss Annamarie

Ügyvédje álláspontja szerint nincs arra bizonyíték, hogy védencét az elégtétel szándéka vezérelte volna. Elmondása alapján a férfi vitatja, hogy „köcsög rendőrnek” nevezte volna a szabadnapos őrmestert, hiszen nem ismerte fel őt. Éppen ezért bizonyítási eljárást kezdeményezett, és a tanúk meghallgatását kérte. Vitatta azt is, hogy a tettlegesség folyamán ököllel ütött volna, mondván, ha az eset idején 160 kilós férfi valóban ököllel ütött volna, vélhetően komolyabb sérüléseket szerzett volna a rendőr.

Kérvényezte azt is, hogy a bíróság az eljárás idejére tekintsen el a legsúlyosabb kényszerintézkedéstől, és házi őrizetet rendeljen el, tekintettel a vádlott egészségi állapotára.

Az ügy 2024 februárjában folytatódik a tanúk és a sértett meghallgatásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában