Bírósági tudósítás

2023.11.22. 13:46

Azért nem hívott mentőt a félholtra vert élettársához a vámospércsi férfi, mert le volt merülve a telefon

Tagadta, hogy a balta fokával és ököllel verte volna a nőt, szerinte csak elesett.

Hajnal László

A Debreceni Törvényszék tárgyalta a vámospércsi férfi ügyét

Forrás: Kiss Annamarie

Előkészítő ülést tartott a Debreceni Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, akit különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölési kísérlet bűntettével vádol az ügyészség. Még meg sem kezdődött az ülés, a készenléti rendőrök kíséretében a tárgyalóterembe vezetett vámospércsi férfi máris magyarázkodásba kezdett. Elmondása szerint nagyon meglepődött az egészen.

Elmondta, a vádiratot kézhez kapta ugyan, de nem nagyon tudta értelmezni, ezért berakta a szekrénybe, ugyanis gondjai vannak az olvasással. Az ügyész ezért ismertette azt.

A vádirat alapján – melyből részleteket korábban a Haon is közzétett – a férfi 2023 januárjában vámospércsi otthonában fát vágott a konyhában, miközben élettársa segített neki elpakolni a tüzelőt.  A férfi munka közben megkérdezte a nőtől, hol van a gyógyszere és a cigarettája, azonban az nem tudott rá válaszolni, ezért a vádlott indulatos állapotba került, és a nála lévő háromkilós balta fokával fejbe vágta. 

A nő ekkor a földre esett, támadója azonban további nyolc alkalommal a balta fokával, majd ököllel is ütni kezdte a magatehetetlen asszony fejét és testét. Ezt követően ágyba vitte és átöltöztette a nőt, a véres ruháit kimosta, és feltakarította a padlót, hogy eltüntesse a nyomokat.

Az eset másnapján a nő lánya és annak barátja az utcán találkozott a férfival, és anyja felől érdeklődtek. A vádlott azt válaszolta, otthon van, de nagyon rosszul néz ki, mert elesett és összetörte magát. Közölték, hogy látni akarják, ezért együtt elindultak a ház felé, ahol a nő már kritikusan rossz állapotban volt. Azonnal mentőt hívtak, akik a Kenézy kórházba szállították.

Az ügyeletes orvos értesítette a rendőrséget, akik a helyszíni szemle során lefoglalták az elkövetés eszközét, valamint előállították a férfit. Élettársa a bántalmazást követően maradandó testi és szellemi fogyatékosságot szenvedett.

Nem teljesen épelméjű, de nem is beszámíthatatlan

Az ügyész hozzátette, az igazságügyi elmeorvos-szakértői vélemény alapján a férfi nem tudja fékezni indulatait, alacsony értelmi képességű, a gyengeelméjűség határán áll, kevert személyiségzavarral rendelkezik, amely azonban a kóros elmeállapot szintjét nem éri el, így a beszámítási képességét korlátozó tényezőként nem értékelhető. A cselekmény felismerésére és a helyzetnek megfelelő magatartás tanúsítására képes volt.

A férfi a vádirat ismertetése közben hevesen csóválta a fejét, jelezve, hogy nem ért egyet a hallottakkal. Ezt bírói kérdésre is megerősítette, nem ismerte el a bűncselekményt, így tárgyalási szakaszba lépett az ülés.

A 62 éves férfit meghallgatása során a bíró többször is türelmesen, ám határozottan figyelmeztette, hogy csak a kérdésekre válaszoljon, ugyanis ez igencsak ritkán sikerült. Vagy kitérő választ adott, vagy épp túlságosan belement a részletekbe. Nehezen volt eldönthető, hogy valóban nem érti a kérdéseket, vagy csak az enyhítésre játszik.

Arra a kérdésre sem tudott válaszolni, hogy hány általános iskolai osztályt végzett el, állítása szerint ugyanis olyan zavarban volt, hogy nem emlékezett erre az információra.

Szintén nem volt benne biztos, hogy írt-e fel neki gyógyszert az orvos az indulatkezelési problémáira vagy a zavartságára. Valamilyen gyógyszert ugyan szed, de a nevét nem tudja megmondani. Mint fogalmazott, „lehet, hogy csillapították”.

Elmondta azt is, alkoholt nem fogyasztott, mindössze néha véletlenül megivott egy pálinkát. Saját bevallása szerint nagyon szereti az élettársát, és sosem bántotta volna. Csak egyszer volt rá nagyon mérges, amikor vett neki egy új cipőt, ami rövid időn belül sáros lett.

Bírói kérdésre, hogy miért vallott úgy a nyomozóknak, hogy többször is veszekedtek és megverte az élettársát, és így helyesbített:

Az kérem úgy történt, hogy a gyereket akartam megütni, csak félrement, és az asszonyt találtam el

 – mondta.

A tárgyaláson azzal is szembesítették, hogy a nőn számos korábbi sérülés is látható volt. Ezt azzal magyarázta, hogy – mivel élettársa – fél oldala le volt bénulva, rendszeresen összeesett az utcán.

debreceni törvényszék, tárgyalás, vámospércs
 Balláné Szentpáli Edit bíró
Forrás: Kiss Annamarie

Az a bizonyos kritikus nap

Saját bevallása szerint a kérdéses napon is az történt, hogy – mivel a fürdőszoba padlója a küszöbhöz képes alacsonyabban helyezkedett el – a nő elesett, és akkor törte össze magát. A bíró kérdésére, hogy miért nem hívott neki segítséget, ha látta, hogy csupa vér az asszony, azt mondta, egy ismerőse már két telefonját is kölcsönkérte, és azóta sem adta vissza:

– Megmondom őszintén, ha húsz évet kapok, akkor is: átmentem a szomszédhoz, hogy hívja a mentőket, de azt mondta, nem jó a telefonja, ezért inkább hazamentem, másnap meg elmentem csikket gyűjteni, én ezt nem szégyellem – indokolta.

Válaszaiban többször is ellentmondásba keveredett magával. Egyik esetben arról beszélt, hogy a mentők négy nap múlva jöttek ki a sérült asszonyhoz, valamint olyat is állított, hogy a mentők nem fértek be a szűk ajtón, ezért neki kellett ölben kivinnie az asszonyt a rohamkocsihoz.

Arról sem volt fogalma, ki hívta végül a mentőket. Hiába tartalmazta a vádirat, hogy a diszpécseri szolgálat szerint a nő lányának barátja telefonált, a vádlott szerint ő biztos nem lehetett, mert ő sosem szerette az anyósát. Elmondása alapján a dátumokkal és a részletekkel mindig is bajban volt:

– Én egy párszor megbuktam az iskolában, az apám ezért verte meg a tanárt – árulta el.

A korábbi vallomása sem volt kevésbé zavaros

A tárgyalás során a bíró felolvasta a férfi korábbi nyomozati vallomását, hogy tisztázzon néhány részletet:

A mentők kiérkezését megelőző öt nappal történt, hogy én elvittem a szemetet, törtem össze tányérokat, az önkormányzathoz hordtam a szemetet. A vámospércsi rendelő hátuljához mentem. Ezeket a tányérokat az asszony törte össze betegségéből kifolyólag. Hazafelé megálltam a dohányboltnál, csikkeket szedtem. Amikor hazaértem, megláttam az asszonyt, hogy a konyhában fekszik. Láttam rajta a sérülést, gyorsan fogtam, és bevittem a szobába, az ágyba. Kék volt, a haja is véres volt. Kérdeztem mi történt, azt mondta: elesett, ekkor szerezte az összes sérülését

 – hangzott el.

A férfi hevesen bólogatva jelzett, hogy ez valóban így történt. Elmondása szerint a nyomozás során megtalált balta azért volt véres, mert miután átöltöztette a nőt, kezet sem mosott, hanem egyből ment a konyhába fát vágni, hogy begyújtson.

Ez indokolta szerinte azt is, hogy miért volt tiszta vér a plafon, ugyanis miközben vágta a tüzelőt, a kezéről felcsapódott. A bíró emlékeztette, gyakorlatilag rengeteg vér kell ahhoz, hogy felkerüljön a plafonra ekkora mennyiség, ám a férfi ezt azzal magyarázta, hogy nagyon véres volt a keze, ráadásul a plafon olyan alacsonyan van, hogy kinyújtott kézzel bárki eléri.

A tárgyalás januárban folytatódik a férfi szomszédjának, a szakértőknek és az elmeorvosnak a meghallgatásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában