Becsületsértés

2023.10.31. 20:06

A Facebookon sértett meg egy szoboszlói rendőrt, bűnösnek mondta ki a bíróság

Egy pótmagánvádas eljárás keretében hozott ítéletet a Hajdúszoboszlói Járásbíróság október 31-én.

Kiss Dóra

A szoboszlói rendőr pótmagánvádas eljárást indított

Forrás: Tóth Imre

Az előzmények a következők: a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság egyik rendőre feljelentést tett azért, mert a vádlott a saját Facebook-oldalán, nyilvános posztban 2023 áprilisában közzétett a járőr egyik intézkedéséről egy videót, mely alá azt írta: „Köcsög rendőr (névvel – szerk.) most büntetett meg a semmiért”.

A szoboszlói rendőrkapitányságon nyomozás folyt, a Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség megszüntette az eljárást. A sértett nem hagyta annyiban, a bíróság az általa benyújtott pótmagánvádat befogadta.

A pótmagánvádló képviselője a vád indítványának lényegének ismertetésekor elmondta, 

a vádlott által közzétett felvételen egyértelműen beazonosítható az intézkedő járőr személye, a rendőr egyik kollégája, és egy helyi lakos is felismerte őt.

A jogi képviselő kérte a járásbíróságot, hogy a gyanúsítottal szemben állapítsa meg, hogy ezen kifejezése, valamint ezen magatartása a pótmagánvádló becsületét megsértette. Az ügyvéd polgári jogi igényként 60 ezer forint összegű sérelmi díj megállapítására tett indítványt.

Forrás: Tóth Imre

Bűnösnek vallotta magát

A vádlott dr. Tóth Katalin bíró azon kérdésére, hogy bűnösnek érzi-e magát, igennel felelt, majd lemondott a tárgyalás jogáról, így az előkészítő ülésen ítélet is született a későbbiekben. 

A vádlott elismerte, hogy bűnt követett el, majd bocsánatot kért a rendőrtől, aki elfogadta azt.

A vádlott személyi körülményeiről elmondta, hogy szakmunkás végzettsége van, nős, négy kiskorú gyerekről gondoskodik, egy egyéni vállalkozónál dolgozik segédmunkásként, vagyona nincs. Büntetett előéletű, több ügye is volt. Az egyik: 2022 novemberében ittas járművezetés miatt a bíróság 6 hónap szabadságvesztést és 2 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltást szabott ki, a büntetés végrehajtását akkor a bíróság próbaidőre felfüggesztette, 

így a szóban forgó cselekmény felfüggesztett büntetés hatálya alatt történt.

Az utolsó szó jogán enyhe büntetést és enyhítő körülményt kért.

Megalázó, gyalázkodó kifejezés 

Rövid szünet után az ítélethirdetés következett. A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat becsületsértés vétségében, ezért 150 napi tétel pénzbüntetésre ítélte, egy napi tétel összege ezer forint. Amennyiben nem fizeti ki a 150 ezer forint pénzbüntetést, napi tétel összegenként egy-egy napi fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell átváltoztatni. Továbbá kötelezték a vádlottat a 60 ezer forintos kártérítés megfizetésére.

Dr. Tóth Katalin bíró
Forrás: Tóth Imre

Az indoklásban dr. Tóth Katalin bíró egy kúriai határozatra hivatkozott, melyben a gyökér szót nevesítik, amit lealacsonyítónak, sértőnek, becsületbe gázolónak neveznek. 

A bíróság megítélése szerint a köcsög kifejezés jelen esetben ugyanezen elbírálás alá esik. A bírónő úgy fogalmazott, megalázó, lealacsonyító, gyalázkodó, öncélú kifejezés volt ez, ezért találták bűnösnek.

S bár felfüggesztett büntetés hatálya alatt van, de azt, hogy a bíróság előtt, a sértett szemébe nézve bocsánatot kért (aki el is fogadta azt), nyomatékos enyhítő körülményként értékelte a bíróság, ezért szabott ki pénzbüntetést.

Az ítélet jogerős. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában