Sziréna

2023.11.29. 12:19

Megverték, majd pucérra vetkőztették a részeg biciklist a buliból hazainduló kamaszok

Az első rendű vádlott a megbánás legkisebb jelét sem mutatta, Debrecenben ítélték el jogerősen a fiúkat.

Haon.hu

A férfit a szemerkélő esőben, 10 Celsius-fok körüli időben magára hagyták az út szélén

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Az elsőfokon eljárt Miskolci Törvényszék által megállapított tényállás szerint a vádlottak és a sértett 2019 októberében a késő esti órákban azonos időpontban távoztak egy borsodsziráki szórakozóhelyről, ahonnan a sértett gyalogosan zilizi otthonába indult, míg a két fiatalkorú kis idő múlva kerékpárral követte őt. Amikor a terheltek utolérték a sértettet, leszálltak a bicikliről és beszélgetni kezdtek. Ezt követően az első rendű vádlott lökdösni kezdte a férfit, ráncigálta felsőruházatát, majd több alkalommal felsőtesten ütötte. Kiérve Borsodszirákról – a kivilágítatlan közúton – az első rendű vádlott egyre agresszívabbá vált, folytatta az sértett ütlegelését, melytől a férfi ittassága miatt többször elesett, ráadásul a bántalmazások közben a terhelt egy-egy ruhadarabot is lerángatott róla, és azokat az út szélén eldobta.

Mindezt addig folytatta, míg a sértett teljesen meztelen lett. Ekkor a vádlottak visszaszálltak a kerékpárra, és a férfit a szemerkélő esőben, 10 Celsius-fok körüli időben magára hagyták. A kihűléssel veszélyeztetett férfit egy arra közlekedő autóbusz sofőrje találta meg az úttesten fekve körülbelül fél óra elteltével.

A Miskolci Törvényszék 2023 júniusában az első rendű vádlottat emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek és őt 3 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre, illetve 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. A másod rendű vádlottat pedig segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt 1 év 3 hónapra próbára bocsátotta, a próbaidő alatt pártfogó felügyelet alatt áll. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért fellebbezett.

A másodfokon eljárt Debreceni Ítélőtábla első rendű vádlott szabadságvesztés büntetését és közügyektől eltiltását 5-5 évre súlyosította. 

Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Az elsőfokú bíróság megalapozott tényállást állapított meg, helyesen következtetett a vádlottak bűnösségére, cselekményük minősítése is helyes. Az ítélőtábla azt vizsgálta, hogy a két vádlott eltérő életkora és cselekvősége miatt milyen büntetés a szükséges, arányos, fiatalkorúak esetében megfelelő a büntetési célok eléréséhez. Fiatalkorú vádlottak esetében ugyanis lényegesen eltérő büntetéskiszabási szabályok vannak a Büntető Törvénykönyvben. Mindketten fiatalkorúak voltak az elkövetés idején, de a másod rendű vádlott éppen csak betöltötte a 14. életévét. Az első rendű vádlott a megbánás legkisebb jelét sem mutatta az eljárás során. 

A cselekményhez való hozzáállása, annak rendkívül embertelen, mást emberi mivoltában megalázó módja és a megelőzés fontossága indokolta a büntetése súlyosítását. Az ítéletet jogerősnek mondták ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában