Gyilkossági kísérlet

2023.08.16. 11:27

Késsel a kezében, ordítva tört családja életére egy férfi – súlyosbított fegyházbüntetésre ítélheti a Debreceni Ítélőtábla

A tragédia a család és a kiérkező tűzoltók lélekjelenlétén múlt.

Haon.hu

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélet súlyosítását indítványozta egy többszörösen büntetett előéletű Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei férfival szemben, aki rágyújtotta a házat édesanyjára és annak kiskorú unokájára. A Nyíregyházi Törvényszék a vádlottat különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 14 év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható - közölte Debreceni Fellebbviteli Főügyészség.

Az ítélet szerint a férfi együtt élt édesanyjával és annak kiskorú unokájával egy szabolcsi településen. Többször előfordult, hogy a vádlott a sértetteket megöléssel, illetve azzal fenyegette, hogy rájuk gyújtja a házat. Tavaly április 17-én a késő esti órákban ittas állapotban érkezett haza és ismét fenyegetni kezdte hozzátartozóit, majd meggyújtott egy függönyt a házban. A füstszagot észlelve az unoka az utcára szaladt segítségért. A tüzet végül egy közelben lakó ismerős segítségével eloltották.

Mint írták, a két sértett a vádlottól való félelmében bezárkózott az egyik szobába, aminek az ajtaját belülről egy vasrúddal kitámasztották. Az ittas férfi ismét gyújtogatni kezdett. Meggyújtott egy konyhaajtóra terített plédet, az ablakon függönyként szolgáló textilt, valamint bútorokat, melyek lángra kaptak. Pár perc elteltével a sértettekhez próbált bejutni, ütötte az ajtót miközben a szobában lévőket szidta, illetve azt kiabálta, hogy megöli őket és rájuk gyújtja a házat. A kiskorú sértett a bántalmazástól való félelme miatt a szobaablakon keresztül kimenekült a házból. Az asszony pedig – a füstszag miatt – kinyitotta a szoba ajtaját, ami előtt ott állt a fia, kezében tíz centiméter pengehosszúságú késsel. A vádlott szúró mozdulatot tett édesanyja felé, aki ekkor két kézzel meglökte a férfit, aki hanyatt esett, így a nő is ki tudott menekülni a házból.

A tüzet az időközben helyszínre érkező tűzoltók oltották el. A halálos eredmény kialakulását csak a sértettek védekezése, menekülése és a kiérkező tűzoltók közbeavatkozása akadályozta meg. A vádlott az elsőfokú bíróság ítéletét tudomásul vette. Védője enyhítésért, míg az ügyészség a kiszabott büntetés lényeges súlyosítása érdekében fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a korábban már több ízben büntetett vádlott nem csupán erőszakos, de rendkívül gátlástalan személy, hiszen két közeli hozzátartozója életére tört. A büntetőeljárás hatálya alatt álló, többszörös visszaesőnek minősülő elkövető önhibából eredő ittas állapotban, kitartó módon valósította meg a kétszeres minősülésű emberölés bűntettének kísérletét. A fellebbviteli főügyészség indítványa szerint a társadalom védelme érdekében a büntetés célja csak szigorúbb, tettarányos fegyházbüntetéssel érhető el – zárta a főügyészség.

Az ügyben másodfokon a Debreceni Ítélőtábla dönt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában