Rendőr- és tűzoltónap

2023.04.27. 15:21

Füst, sziréna, rendőrkutyák Debrecen főterén, és még a Nagytemplomról is mentettek! – fotókkal, videóval

A programot az élet írja – a szimuláció előtt még elsietett egy riasztásra a tűzoltók emelőkosaras autója.

Látványos bemutatót tartottak

Forrás: Molnár Péter

Valószínűleg a világ egyetlen olyan helye volt csütörtök délelőtt a debreceni főtér, ahol százak szálltak be mosolyogva és önként – némelyek dalolva – mentő- és rendőrautókba, illetve teljes nyugalomban, örömteli ámulattal nézték a szirénázó tűzoltóautót, az autósüldözést, illetve azt, ahogyan egy rendőrkutya fegyverez le egy menekülő „bűnözőt”. A pandémia terhelte évek után ismét nagy volumenű rendőr- és tűzoltónapot tartott együtt a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, immár harmadik alkalommal. Az eseménysort a két védőszent, Szent György (április 24.) és Szent Flórián (május 4.) ünnepe közötti dátumon szervezték.

Az esemény nyitányán Pintér Antal Tamás tűzoltó ezredes úgy fogalmazott:

szervezeteink küldetése megelőzni a megelőzhetőt, illetve kezelni a bekövetkezőt. Hangsúlyozta, ez a rendezvény alkalmat ad arra, hogy közelebbről megismerjük a hivatásosok mindennapi tevékenységeit.

– A bűncselekmények megakadályozása, a közrend fenntartása, az államhatár rendjének a védelme folyamatos kihívást jelent számunkra – mondta dr. Gyurosovics József rendőr dandártábornok, hozzátéve: az elmúlt években professzionálisan végzi ezt a magyar rendőrség. Beszámolt arról, hogy több nemzetközi szervezet felmérte a világ közbiztonsági helyzetét, az értékelések szerint

Magyarország a 13. legbiztonságosabb ország, s ezen belül Hajdú-Bihar az egyik legbiztonságosabb vármegye.

Fegyelmezett ebek kezdtek

A beszédek után rendőrkutyás bemutató kezdődött. A kutyák feszült figyelemmel várták gazdájuk következő utasítását a Nagytemplom előtt hasalva.

Rendőrnap tűzoltónap Debrecen
Forrás: Molnár Péter

A fegyelmezett ebek ügyet sem vetettek az őket bámuló óvodás, iskolás gyerekekre, járókelőkre, pedig koncentrációból kibillentő esemény bőven volt körülöttük. A német juhászkutya és belga juhászkutya tulajdonságait hordozó négylábúak nem emelték tekintetüket a Kossuth tér fölé emelkedő drónra, amelyet a készenléti rendőrség irányított, sem a ponyvagarázshoz hasonlító alagútra, amelyből dőlt a füst (persze csak illatos „színpadi”, ám átláthatatlanul szürke). Ez utóbbiban azt próbálhatták ki a legbátrabbak, hogyan lehet tájékozódni egy tűzesetnél egy lépcsőházi folyosón.

Rendőr- és tűzoltónap
Forrás: Molnár Péter

Az ebek ügyet sem vetettek a főtéren álló mentőautóra, amelynek oldalán megszakítatlan sorban másztak be az óvodások, s a kinyitott hátsó ajtón pedig ki. A tűzoltóautónál szintén sok kicsi kíváncsiskodó várt a betekintésre. A két és fél éves Rómeót a nagy piros jármű vonzotta leginkább a programra. A nagypapájától, Kondor Jánostól tudjuk – a hátizsákból kilógó játék tűzoltóautóból sejtjük –, hogy a szirénázó szerkocsik a kedvencei a kisfiúnak.

Rendőrnap tűzoltónap Debrecen
Forrás: Molnár Péter

Ahogyan ő, úgy mi is vártuk a nap egyik leglátványosabb attrakcióját, hogy a Nagytemplom tetejéről, 28 méteres magasságból emeljenek le egy „bajbajutottat”, és kevéssel az attrakció kiírt időpontjától aggódva konstatáltuk, hogy a gép kifordult a templom elől, majd sietősen távozott.

Mint kiderült, egy valódi esetnél volt szükség rá, de hamarosan visszatért, és a szimulált mentés szereplője is sikeresen földet ért.

Az esemény zárásaként Papp László polgármester szólt a jelenlévőkhöz.

Rendőrnap tűzoltónap Debrecen
Forrás: Molnár Péter

Mint mondta: Önök nem egyszerűen kollégák, hanem bajtársak. Minden okunk megvan arra, hogy különös megbecsüléssel tekintsünk rendőreinkre, tűzoltóinkra, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat valamennyi munkatársára. Elhangzott, a 2010-es években a debreceni rendőrkapitányság jelentős javulást ért el a bűnüldözés és -megelőzés terén.

Az elmúlt évtizedben szinte pontosan a tizedére csökkent a bűncselekmények száma a városban, a nyomozási eredményesség pedig elérte a 90 százalékot.

Papp László beszámolt arról is, hogy az elmúlt öt évben közel 140 köztéri kamerát telepítettek a vármegyeszékhelyen, és további eszközök beszerzése zajlik.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában