Ég a gyertya, ég

2022.12.01. 07:00

A gyertya lángjában gyönyörködjünk lakástűz helyett

Az ünnepek alatt Hajdú-Biharban is megnő a tűzesetek száma. De ha jól választunk adventi koszorút és égősort, élve megúszhatjuk a karácsonyt.

Forrás: Shutterstock

Néhány nappal ezelőtt, advent első vasárnapján Érsekújváron okozott lakástüzet egy adventi koszorú, miután egy idős hölgy elaludt a televízió mellett. Az eset nem egyedi. Habár szeretünk gyönyörködni a szabadon táncoló gyertyalángban, könnyen megfeledkezünk arról, hogy a dekorációk komoly tragédiához is vezethetnek.

– Az ünnepi időszakban többször riasztják a tűzoltókat Hajdú-Bihar megyében is. Gyakrabban tartózkodunk otthon, több elektromos eszközt használunk, amelyek szintén okozhatnak tüzet. Többet főzünk, amely újabb veszélyforrás lehet a tűzesetek szempontjából – mondta a Haon érdeklődésére Papp-Kunkli Nóra tűzoltó főhadnagy.

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerint a nyílt láng használata az egyik legnagyobb veszélyforrás. Ebben az időszakban az adventi koszorúk, gyertyás dekorációk díszítik az otthonokat, melyekről a tűz könnyen tovább tud terjedni.

– Tavaly december 6-án Hajdúszoboszlón egy konyhaasztalra kihelyezett adventi koszorúról terjedt át a tűz a székekre és a függönyre. A tűzoltókra már nem volt szükség, sikerült megfékezni a lángokat az ott lakónak. Szintén a lakók oltották el a tüzet tavaly december 31-én Debrecenben, ahol az íróasztalon lévő gyertyáról terjedt át a láng az asztallapra és az azon lévő dísztárgyakra – tudatta a Haonnal a tűzoltó főhadnagy.

Azért, hogy ezeket a tüzeket el tudjuk kerülni, Papp-Kunkli Nóra azt tanácsolja, hogy olyan koszorút válasszunk vagy készítsünk, amelynek a gyertyái alatt van egy-egy kis fém alátét. Magát a koszorút is érdemes egy fém tálcára tenni, nem közvetlenül az asztalra. A megszáradt fenyőág és a műanyag dekoráció könnyen kigyullad és gyorsan ég, emiatt a nyílt lángot, a gyertyákat soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. Fújjuk el, ha kimegyünk a szobából, vagy aludni térünk.

– Szerencsére a megye tűzoltóinak nem kellett az elmúlt években olyan lakástűzhöz vonulniuk, amely fenyőfatűzből alakult volna ki. A fenyőfa nagyon hamar kiszárad a fűtött lakásban, és gyorsan ég, emiatt semmiképp ne gyújtsunk a fán gyertyát és csillagszórót – javasolja a szóvivő.

Hangsúlyozta: a karácsonyi időszakban sok helyen díszítik az otthonokat különböző fényfüzérek és az égősorok. Azt tanácsolja, ezeket csak megbízható forrásból vásároljuk meg. A vezetékeket nézzük át és vizsgáljuk felül, hogy nincs-e megtörve, eldeformálódva, mert könnyen lakástüzet okozhat egy sérülésből adódó elektromos hiba.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában