Múltidéző

2022.11.24. 17:26

Negyvenhat pályaműből választották ki a mentőállomás végleges tervét

A tizenötmillió forintos beruházásnak köszönhetően jobb körülmények között, korszerű eszközökkel dolgozhattak a debreceni mentősök.

November 4-én elköltözött, rá hat napra pedig már át is adták az új Debreceni Mentőállomást 1972-ben. A Hajdú-bihari Napló november 6-i számában tájékoztatta a lakosságot, hogy a mentőszolgálatot Péterfia utca 28. szám helyett a Szoboszlói út 1. szám alatt keressék. A mentősök elérhetősége azonban nem változott, továbbra (és azóta is) a 104-es telefonszámon érhetőek el. Egyéb ügyekben pedig 13-049 és a 14-343 telefonszámok éltek még.

A mentőállomás telefonközpontja 
Forrás: Napló-archív

A mostoha körülmények között is teljesített

Az új debreceni megyeszékhelyi mentőállomás átadását november 10-én, délelőtt tartották, melyen jelen volt Gyarmati József, a Debrecen városi pártbizottság titkára, Kovács Béla, a megyei pártbizottság osztályvezetője és Ördögh László, a városi tanács elnökhelyettese. A Hajdú-Bihari Napló másnapi tudósításából kiderül, hogy a megjelenteket a Kádár-korszak kultúrpolitikájának koordinátora, Aczél György köszöntötte. Az Egészségügyi Minisztérium III. Főosztályának akkori vezetője hangsúlyozta: a megyei mentőszolgálat a korábbi mostoha körülmények között is teljesítette feladatát és elismerés illeti mindazokat is, akik az új állomás kialakításban közreműködtek.

Korszerű eszközök és fedett garázsok

A folytatásban Bencze Béla, az OMSZ akkori főigazgatója ismertette hazánk legnagyobb vidéki mentőállomása kialakításának körülményeit. A végleges tervet 46 pályaműből választották ki, a beruházás pedig végül 15 millió forint volt. Az új állomást korszerű eszközökkel szerelték fel, riadókocsijában kisebb műtétet is el lehetett végezni. Nagy kapacitású szervizt alakítottak ki a 21 mentőkocsi javítására és karbantartására, mely járművek mindegyikét fedett garázsokban helyezték el. Az ünnepség utolsó felszólalójaként Ozsgyáni Zoltán, Hajdú-Bihar megyei Mentő szervezet főorvosa ismertette a cívisváros mentőszolgálatának 1906-ig visszanyúló történetét. 

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában