Baleset

2022.11.23. 08:19

Így lett óriási figyelmetlenségből több milliós kár egy vámospércsi átjáróban

Pénzbüntetést kaphat a sofőr, aki tilosban hajtott a sínekre még februárban.

A Debreceni Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki tilos jelzés ellenére áthajtott egy vasúti átjárón, és az érkező személyvonat belerohant – írja közleményében a megyei főügyészség.

A vád szerint a bolgár vádlott idén február 8-án 9 óra 30 perc körül Vámospércsen haladt járműszerelvényével. A közutat vasútvonal keresztezi, amelyet előjelző táblák is jeleznek, illetve az átjáró fénysorompóval biztosított.

A vádlott a vasúti átjáróhoz érkezve nagyfokú figyelmetlensége miatt nem vette észre a fényjelző készülék tilos jelzését, ezért nem állt meg, hanem lendületesen, 54 km/h sebességgel behaladt a vasúti átjáróba.

A járműszerelvény pótkocsija azonban még nem ért át a kereszteződésen, ezért a Debrecen felől Nyírábrány irányába közlekedő személyvonat a jármű pótkocsijának ütközött, amely ennek következtében kisodródott, és egy közeli ingatlan kerítésének ütközött, majd a közútra visszatérve állt meg.

A baleset következtében személyi sérülés nem történt, de a vádlott több mint 3 millió forint kárt okozott a vasúttársaságnak, illetve 76 ezer forint kára keletkezett a megrongált ingatlan tulajdonosának – írták a közleményben, hozzátéve, a vádlott KRESZ-szabályszegő magatartásának eredményeként következett be az anyagi kárral járó ütközés.

Az ügyben a Debreceni Rendőrkapitányság nyomozott.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban a járási ügyészség indítványt tett arra, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki és tiltsa el a közúti járművek vezetésétől, ezen túlmenően a vasúttársaság sértett képviselője által előterjesztett polgári jogi igény elbírálását utasítsa egyéb törvényes útra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában