Megelőzési tudnivalók

2022.10.04. 11:50

Lakástüzek a megyében: hamar kipurcan a kémény, ha háztartási hulladékkal fűtünk

A tavalyi fűtési szezonban 41 kéménytűz következett be Hajdú-Biharban.

A lángok egy szempillantás alatt felperzselhetik az otthonainkat

Forrás: MW--archív

A megnövekedett energiaköltségek és a rezsicsökkentett gázár átlagfogyasztáshoz rögzítése miatt sok háztartás váltott vegyestüzelésre, vagy éppen teljesen átállt a szilárd tüzelőanyagokra. A takarékossággal a számla végösszege ugyan csökkenthető, azonban a kéménytüzek kockázata ezzel arányosan növekedhet.

Papp-Kunkli Nóra, a Hajdú-Bihar Megye Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Hajdú Online érdeklődésére elmondta: a megyei statisztika alapján az elmúlt pár évben megfigyelhető volt, hogy a fűtési szezonban megnövekedett a lakástüzek, az otthon jellegű tüzek száma.

– A lakástüzek keletkezésének egyik oka a fűtés és ebből adódó kéménytűz. Minden ötödik lakástűz kéménytűzből indul. Tavaly szeptember közepe és idén április közepe között a fűtési szezonban 41 kéménytűz volt Hajdú-Bihar megyében – tudatta a tűzoltó főhadnagy.

Papp-Kunkli Nóra
Forrás: Matey István

A szóvivő kifejtette: ha a kémény kigyullad, a lángok átterjedhetnek a tetőre. Ha pedig a családi ház teteje ég, onnan rendkívül nehéz a tüzet megfékezni, az egész ház porig éghet.

Miként tehetünk ellene?

A tűz megelőzhető, mindössze figyelni kell arra, hogy mivel fűtünk. Papp-Kunkli Nóra tanácsa szerint száraz, kezeletlen tűzifát használjunk fűtésre. A lakkozott, ragasztott, festett fa, régi bútordarabok égésekor lerakódások keletkeznek a kéményjáratokban, melyek leszűkítik a járatot. Emiatt a füst visszaáramolhat, vagy ez a lerakódás egész egyszerűen meggyullad. Ugyanígy lerakódott réteg keletkezik a műanyag égése során is, emiatt hulladékot, műanyagot sose rakjuk a tűzre. A jól megválasztott tüzelőanyaggal és a rendszeres kéményellenőrzéssel elkerülhetők a kéménytüzek.

Szemléletes példa az is, hogyha valaki háztartási hulladékkal fűt, akkor mindössze két héten keresztül annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint amennyi megfelelő tüzelővel egy teljes szezon alatt.

De ugyanígy a helytelen használat is tragédiához vezethet: szeptember végén Somogy megyében egy nap alatt két tűzeset is történt amiatt, hogy benzinnel próbálták elősegíteni a fa égését begyújtás közben, ám az üzemanyag gőze berobbant a helyiségben.

Forrás: MW-archív

Ugyan 2018 óta nem tartanak kötelező jellegű ellenőrzést a kéményseprők, a lehetőség továbbra is adott: aki családi házban lakik, díjmentesen foglalhat időpontot. Így a szakemberek kérésre ellenőrzik a füstelvezetőt, szükség esetén pedig ingyenesen kitisztítják.

HL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában