Nagy az érdeklődés

2022.08.09. 07:00

Sikeres a határvadászok toborzása

A rendőrség versenyképes ajánlatára máris nagy az érdeklődés, azonban szükség is van rá.

Forrás: Illusztráció / MW-archív

A Napló Dr. Bara Tamás rendőr alezredest, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, Humánigazgatási Szolgálatának szolgálatvezetőjét kérdezte a rendőri állomány bővítésének sikeréről, a jelentkezés feltételeiről, és arról, valóban indokolt-e a toborzás.

A Magyar Rendőrség évek óta fokozódó illegális migrációval kénytelen szembenézni. Ezért a mindennapi életben a rendőröknek számos plusz feladatot kellett ellátniuk mind a határforgalom ellenőrzés, mind pedig a zöldhatár őrizetének vonatkozásában. Dr. Bara Tamás szerint a toborzás már csak azért is érinti megyénket, mert megfelelő állomány megléte mellett a hajdú-bihari rendőrök valóban itthon tudják ellátni az alapfeladataikat.

– A kormány a Belügyminisztérium és a rendőrség javaslatára egy gyors, hatékony és mindemellett gazdaságos döntést hozott, ami alapján több századot állítanak fel a készenléti rendőrség keretein belül, akik a határvadász ezredbe fognak szerveződni. 

Gyakorlatilag a készenléti rendőrség meglévő fegyverzetét, ruházatát, illetve gépjárműparkját fogják használni. Mivel a rendőri palettából csak részfeladatokat fognak ellátni, vagyis csak az államhatár és a zöldhatár őrizetében fognak részt venni, ezért mindössze egy négy hetes képzés fogja felkészíteni őket

– mondta.

dr. Bara Tamás
Forrás: Napló-archív

Az alezredes hozzátette, a jelentkezőket már az első naptól kezdve bruttó 300 ezer forint illetmény fogja megilletni. A négyhetes képzés után pedig egy pótlékrendszerre lesznek jogosultak: a délutáni, éjszakai és a készenléti pótlék mellett egy speciális határvadász pótlékra is, ami alapesetben 570 forint, ezzel számolva akár bruttó 399 ezer forintos illetményt kapnak a határvadászok. Ez tovább növekedhet, ha valakit alkalmassága predesztinál arra, hogy magasabb szintű feladatot lásson el.

– Gyakorlatilag egy olyan döntés született, ami a munkaerőpiacon egy hathatós, hatékony és mindemellett vonzó konstrukciót ajánl. A rendőrség szélesebbre tárja kapuit a munkaerőpiac felé, de mivel a leendő kollégáink fegyveres szolgálatot is el fognak látni, bizonyos kritériumokból nem tudunk, illetve nem is kívánunk engedni – mondta.

A büntetlen előélet, a kifogástalan életvitel, illetve az egészségügyi, pszichikai alkalmassági vizsgálat továbbra is követelmény, azonban a fizikai alkalmassági vizsgálat vonatkozásában egy egyszerűbb csomagot fognak alkalmazni. Emellett az iskolai végzettség tekintetében a belépési minimum feltétel nyolc általános a határvadászok számára.

– A speciális, szerződéses jogviszonyt három évre köti a rendőrség a jelentkezőkkel, ez további három évvel hosszabbítható. Amennyiben a migrációs nyomás továbbra is fennmarad, akkor ez további három évre bővíthető. Az első három évben rendfokozati előmenetelt is biztosítunk a jelentkezőknek: őrvezetők, tizedes és szakaszvezetők lesznek a határvadászok – tette hozzá Dr. Bara Tamás.

A rendőrség cafetériát is biztosít évi 200 ezer forint értékben, valamint a jogszabályi keretek között lakhatási, illetve munkába járási hozzájárulást is nyújt. 

A munka törvénykönyvéhez képest előnyösebb a szabadság rendszer: az alapszabadság évi 25 nap, ami az első 3 évben évente egy nappal fog nőni, illetve a gyermekek után járó pótszabadságot is természetesen igénybe vehetik majd a leendő határvadászok.

– A toborzásnak jelenleg az első üteme zajlik, ez országosan több mint kétezer főt jelent. Jelenleg ebből Hajdú-Bihar megyében közel száz főt toborzunk, a második ütem életbe lépésénél ez a létszám több mint 160 főre fog bővülni. A határvadászok a készenléti rendőrség állományában, de a Hajdú Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti kirendeltségein fognak szolgálatot teljesíteni Biharkeresztesen, Létavértesen és Nyírábrányban - fejtette ki a szolgálatvezető.

Kérdésünkre elmondta, az érdeklődés kiemelkedően magas.

Úgy gondolom, hogy a rendőrség egy olyan ajánlattal tudott a munkaerőpiacra lépni, ami sokakat elgondolkodtatott. Mindemellett megteremtette azt a lehetőséget, hogy a jelentkezők közül a legalkalmasabb és a legelkötelezettebb kollégákat keresünk meg

– mondta.

A szolgálat minden esetben a határrendészeti kirendeltségek határ menti területén fog zajlani. A feladat elsősorban az illegális migráció megakadályozása, az illegális migránsok elfogása, illetve a velük kapcsolatos intézkedések lefolytatása. A déli határszakasz vonatkozásában az illegális migránsok határon történő visszakísérésében, azon megyékben pedig, ahol nincs műszaki határzár, ott az idegenrendészeti eljárás lefolytatásában működnek közre a határvadászok.

Az első ütem a tervek szerint szeptemberben fog zárulni. Azt, hogy melyik megyében hány főre lesz szükség, az államhatárral kapcsolatos jogsértő cselekmények száma, illetve a migrációs nyomás határozza meg.

– Szerencsére Hajdú-Bihar megyében kedvezőbb a helyzet, mint a déli határ mentén, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében jóval nagyobb migrációs nyomással küzdenek a kollégáink. 

Nem egyszerű az a feladat, amit rendőrként el kell látni, akár a közbiztonság, közrend, vagy a határvédelem területén, de az biztos, hogy a rendőrség minden esetben egy stabil, megbízható munkáltató

– fogalmazott a szolgálatvezető.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában