Féltékenység

2021.12.22. 10:38

Súlyosabb büntetést kaphat a hajdúsági férfi, aki baltával törte be vetélytársa fejét

A vádlott az eljárás során a bűnösségét nem ismerte be.

Forrás: Ügyészség

A Debreceni Törvényszék a 44 éves vádlottat emberölés bűntettének kísérlete, magánlaksértés vétsége, valamint zaklatás vétsége miatt mint különös visszaesőt 7 év börtönre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. Megállapította, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. A törvényszék ítélete szerint a korábban garázdaság, lopás és testi sértés bűntette miatt már számos esetben büntetett férfi élettársi kapcsolata megszűnt azzal az asszonnyal, akitől két gyermeke is származott. Érzelmileg azonban nem tudott elszakadni tőle, noha a nő időközben házasságot kötött a sértettel, akivel egy hajdúsági kisvárosban éltek.


A vádlott 2019 tavaszán és nyarán több esetben is megjelent a házuk előtt, és erőszakos módon megpróbálta rábírni az asszonyt arra, hogy vele folytassa az életét.


Miután a nő mindannyiszor határozottan elutasította, kudarcai miatt a vádlott a férjet hibáztatta. Előfordult, hogy mindkettőt megöléssel is fenyegette. Emiatt a rendőrség intézkedett is vele szemben – közölte a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség. Júniusban történt, hogy a vádlott és a volt élettársa a közös gyermekük ballagásának alkalmából családi rendezvényen vett részt. Miután az asszony hazatért, az esti órákban a vádlott követte a házába. Önhatalmúlag bement az udvarra, és amikor az asszony férje távozásra szólította fel, olyan erővel ütötte arcon, hogy a széken ülő férfi hanyatt esett. További támadástól tartva a sértett egy kisbaltát vett magához. Ismételten felszólította a távozásra, közben egyik kezével megfogta a nyakát, és próbálta őt a teraszról kifelé tolni. Az ittas vádlott azonban ellenállt. Huzakodni kezdtek, amelynek során mindkét férfi elesett.


Ekkor  a támadó felvette a földön lévő, fél méteres nyéllel ellátott, 1,5 kg súlyú baltát, és az eszköz fokával egyszer nagy erővel a védtelen ember homlokára sújtott.


Az ütés erejétől a férfi feje erősen vérezni kezdett, beszédképességét azonnal elvesztette. Felesége és a szintén jelen lévő fia nyomban beavatkozott, és a további bántalmazást megakadályozták. Az asszony értesítette a mentőszolgálatot. A sértetten a kórházban életmentő műtétet hajtottak végre, mivel a bal oldali homloktájék benyomatos törését, valamint a koponya belső vérzéses sérülését szenvedte el. Súlyos sérülései maradandó testi fogyatékosság visszamaradásával gyógyultak.


A vádlott az eljárás során bűnösségét nem ismerte be.


Azzal védekezett, hogy a sértett támadásától tartva ragadta meg a fejszét, amelytől dulakodás közben sérülhetett meg fejtájékon, amikor ráncigálták egymást. A sértett sérelmére elkövetett cselekményt balesetnek tartotta. Állítása szerint ami megtörtént, az csupán önvédelem volt, egy véletlen baleset. Védőjével együtt felmentésért, illetve a bűncselekmény enyhébb minősítéséért és enyhítésért fellebbezett. Az ügyészség a számos súlyosító körülményre hivatkozással indítványozta a büntetés súlyosítását. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a törvényszék valóban eltúlzottan alacsony mértékben állapította meg a börtönbüntetés és a mellékbüntetés tartamát. A fiatalkorúként még minősített emberölés bűntette miatt is hosszú idejű börtönre ítélt, agresszív természetű férfi családi békét is háborító cselekedeteivel súlyosabb szabadságvesztés kiszabása áll arányban. A fellebbezéseket a Debreceni Ítélőtábla bírálja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában