Felhívás!

2021.07.11. 12:22

Vadveszélyre figyelmeztet a rendőrség

Pár hasznos tanáccsal elkerülhetőek a vadelütések.

Forrás: police.hu

Július második felétől augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka. A vadak ebben az időszakban sokkal figyelmetlenebbek, napközben aktívabbak, így sokkal többet találkozhatunk velük a mezőgazdasági termőterületek melletti utakon. A rendőrség arra kéri a járművezetőket, hogy vezessenek fokozott óvatossággal még akkor is, ha nincs elhelyezve vadveszélyre figyelmeztető közlekedési jelzőtábla – közölte a rendőrség.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság azt kéri, fogadják meg a tanácsaikat, amelyek az alábbiak:

Lassítsanak! A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladni. Ha lakott területen kívül 90 km/óra helyett csak 80 km/óra sebességgel mennek, jóval több idejük lesz reagálni egy hirtelen felbukkanó vad esetén.

Ne telefonáljanak! Ha másra figyelnek, lassabban tudnak reagálni. Lehet, hogy egy vad áll az úton a következő kanyarban, vagy a következő bukkanó mögött.

Kapcsolják fel a távolsági fényszórót lakott területen kívül! Így nagyobb területet láthatnak át. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsolják le a reflektort!

Tartsanak nagyobb követési távolságot és folyamatosan figyeljék az út mindkét oldalát!

A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkedhetnek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek.

Ha egy őzet láttak, számítsanak többre is!

Dudáljanak, ha vadállat van az úttesten! A fényszóróba nézve nem biztos, hogy látják a járművet, a hangjelzés segíthet nekik, hogy tudják, merről jön a veszély. Vigyázzanak azonban, ha az állat nem az úton áll, lehet, hogy a hangtól megriad és pont a kocsi elé ugrik.

Lakott területen belül is találkozhatnak őzekkel vagy más vadállatokkal. Általában sötétedés után jönnek elő, de gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhatnak.

Vészfékezzenek, ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé és adjanak hangjelzést!

Ha elpusztult, vagy haldokló vadállatot látnak az úton, hívják a 112-es segélyhívó számot! Ne próbálják meg lehúzni az úttestről, mert lehet, hogy még életben van és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával.

Az elpusztult állatot ne vigyék magukkal, mert az lopásnak számít!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában