A csütörtöki vihar margójára

2021.07.16. 12:28

Pusztító jég csapott le a semmiből

Kis esőzésnek indult, hatalmas vihar kerekedett belőle.

Fotó: Szunyogh Anita / Palánki István

Golflabda méretű jégdarabok szakították be a társasházak bejáratának műanyagfedeleit, az autósok – a karosszériát mentendő – bevásárlóközpontok mélygarázsába menekültek. Szinte bazárszerűnek hatott a nagy esőzés közepette, ahogy az emberek a zsúfolásig megtelt parkolóhelyek közötti sávokon félreállva az egymás autóján keletkezett horpadásokat fixírozták. Az ítéletidőben jelentős vízkár is esett, a leszakadó faágak szintén nem kímélték a házakat, személygépjárműveket. A vihar kapcsán az önkormányzat hangsúlyozta, évről évre egyre nagyobb gondot okoz a klímaváltozás, és a szélsőséges időjárás következtében megszaporodnak a káresetek, így nem lehet elégszer hangsúlyozni, kiemelt jelentősége van a megelőzésnek.

Sok autós a legközelebbi bevásárlóközpont parkolójába húzódott be a jégverés elől | Fotó: Péter Szabolcs

Mi lesz a károkkal?

Csütörtök délután viharos széllel és jégesővel érkezett meg a csapadék Hajdú-Bihar megyébe. Először Nyíradonyt és környékét mosta el az eső, majd kavics méretű jég borította be Debrecent, jelentős károkat okozva. A Napló utánajárt, milyen lehetőségek vannak a kár mérséklésére, és milyen eseteket fed le a biztosítás.

Sokkoló vihar

Tetőket szakított be, fákat döntött ki és megannyi autó karosszériájában tett kárt a vihar csütörtökön. Megkeresésünkre a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölte, egy hónapos lebontásban 141 bejelentés érkezett, ehhez képest a csütörtöki események 30 bejelentést vontak magukkal. Nyíradonyban több helyen a vízelvezető árok medréből ömlött ki csapadék, sőt, garázsokba, pincékbe és lakóépületekbe is befolyt a víz. Debrecenbe szintén számos vízeltávolításra riasztották a tűzoltókat, igaz, a vihar elállta után sok helyen a csapadék elszivárgott, így az egységeknek nem kellett szivattyúval beavatkoznia, lehasadt faágakhoz és kidőlt fához azonban vonultak. A Tímár utcában két parkoló autóra szakadt egy nagy faág, a Kandó Kálmán utcában egy tizenöt méteres ág veszélyeztette a lakók biztonságát. A Csonkatorony utcában úttestre dőlt egy fa, csakúgy mint Debrecen és Létavértes útvonalán, valamint Hajdúböszörmény közelében.

A legnagyobb problémát azonban valószínűleg a jég okozta. Debrecen szabadon parkoló autói közül rengetegnek horpadt be a teteje, csomagtartója, vagy motorháza.

A vihar okozta kár összértékét egyelőre megbecsülni sem lehet.

Úton a segítség

Kobialka Krisztina biztosítási szakember szerint autó vagy ingatlan sérülése esetén is van esély kártérítésben részesülni, ám ehhez gondosan dokumentálni kell a történteket. – Fontos, hogy minden esetben a lehető leggyorsabban jelezze az ügyfél a biztosítója, üzletkötője felé a káreseményt, fényképekkel igazolva. Amennyiben lehetséges, kezdje meg a kárenyhítést is (például a tetőzet fóliázása) – emelte ki, hozzátéve a biztosítótól, a kár jellegétől és annak mértékétől is függ, milyen gyorsan jut pénzéhez a károsult.

„A biztosítók a lehető leggyorsabban térítenek. Amennyiben helyszíni vagy online kárszemle történik akkor akár még aznap.”

A biztosítási szakember elmondása szerint a mai szélsőséges időjárás okán szinte havonta számolnak egy-egy nagyobb bejelentési hullámmal. – Jégkár esetén a redőnyökben, vakolatban keletkezett kárt is téríti a biztosító, nemcsak a tetőzet megrongálását. Ezért is fontos, hogy a kárbejelentésnél vagy a helyszíni szemlénél mindent részletesen elmondjunk, megmutassunk a szakértőknek, mert csak így tud a biztosító szolgáltatni – összegezte.

Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Felelősségvállalás

A csütörtöki viharban nemcsak a jég verte az autókat, de több fa is útját állta a forgalomnak. A kertekben leszakadó növényzetnél nem kérdés a kártérítés forrása, ám a közterületen lévő fák kidőlése és a vele járó káresetek, illetve azok megtérülése már jóval árnyaltabb kérdéskör. – Amennyiben – elővigyázatosság ellenére is – káreset történik – és az önkormányzat tulajdonában álló fa okoz kárt, a kárrendezéskor szükséges az önkormányzat felelősségének elismerése. Ez abban az esetben történhet, ha a fa gondozási kötelezettségének az önkormányzat bizonyítottan nem tesz eleget. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata – mint a közterületi növényzet tulajdonosa és a közút tartozékát képező útmenti fák fenntartója – felelősségbiztosítással rendelkezik a fák által okozott károkra – adta hírül megkeresésünkre a debreceni polgármesteri hivatal.

Az eljárás ugyanúgy történik, mint kátyúkár esetén: a károsultnak bejelentést kell tennie az önkormányzat felé. – Ha a fa vagy faág ráesik az autóra (esetleg házra), a fényképes dokumentálás és tanú-felkutatás mellett célszerű értesíteni és megvárni a hatóságokat (rendőrség, nagyobb kár esetén katasztrófavédelem), ugyanis a károsultnak kell igazolnia a fakidőlés helyét, idejét és annak körülményeit. A kár nagysága javítási kalkulációval vagy számlával bizonyítható – áll a válaszban.

Az önkormányzat kárfelelősségének elismerését befolyásolja, hogy a jogszabályi előírásokat egyébként maximálisan betartó kárigénylőnek szakértői véleményen alapuló, bizonyíthatóan beteg, avagy látszólag egészségesnek mondható fa külső behatás miatt okozott kárt, erre ugyanis a megfelelő gondosság mellett sem lehet felkészülni. Ebben az esetben felróhatóság hiányában az önkormányzat részéről nem ismerhető el felelősség. Ha azonban megállapítást nyer, hogy a gépjármű tulajdonosa is közrehatott a kár bekövetkezésében (például szabálytalan közterületi parkolás), abban az esetben kármegosztás történhet.

Az Országos Mentőszolgálat arról tájékoztatott, hogy nincs tudomásuk személyi sérülésről.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában