vizsgálják az esetet

2021.03.08. 13:20

Anya és fia vesztette életét a józsai háztűzben

Elektromos meghibásodás és dohányzás is okozhatta a tragédiát.

Fotó: Matey István

Kigyulladt egy húsz négyzetméteres hétvégi ház vasárnap, kora este Debrecen-Józsán, a Domokos Márton kertben. A szomszédok észlelték a szokatlan szagokat, ők riasztották a tűzoltókat a helyszínre.

A megyei katasztrófavédelem sajtóosztálya a Hajdú-bihari Naplónak elmondta: a tűzesethez a debreceni egységek két gépjárműfecskendővel vonultak ki. – Az épületben nem keletkezett nagy tűz: egy szék, egy ágy, illetve egy komód kapott lángra. A tűz a ház falára egyáltalán nem terjedt át, a lángokat a szakemberek egyetlen vízsugár segítségével el tudták oltani, viszont akkora füst keletkezett, ami az egész, húsz négyzetméternyi belső teret ellepte. Az épületből a rendőrök egy idős asszonyt hoztak ki, de már nem lehetett rajta segíteni. A debreceni hivatásos tűzoltók az oltást követően, az épületet átvizsgálva még egy embert találtak, aki szintén életét vesztette – erről tájékoztatta a Naplót Papp-Kunkli Nóra, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője hétfőn.

Fotó: Matey István

Még vizsgálják

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat emberei vizsgálják a tűz keletkezésének pontos körülményeit.

„A szakemberek a tragédia napján, illetve még másnap is helyszíni szemlét folytattak. A vizsgálat eredményeire hatvan napon belül számíthatunk.”

– Elsődleges információk szerint nem kizárt, hogy elektromos meghibásodás, de az sem, hogy a dohányzás okozhatta a tragédiát – tette hozzá.

A helyszínen ott volt a Magyar Református Szeretetszolgálat két önkéntese is, akik az állatvédők segítségével a tűzesetben elhunyt személyek két kutyáját már vasárnap este menhelyre szállították.

Mára nyoma sincs

A tragédia másnapján ellátogatunk a helyszínre. Régi, elhagyatott temető a poros földút mellett – ez az „ösvény” vezet be Debrecen-Józsán ahhoz a hétvégi házhoz, amelyben vasárnap este, eddig ismeretlen okból keletkezett tűz. A Kismeszesi utcában, ebben a csendes, erdő ölelte városrészen csak a madarak csicsergése törte meg a csendet, az előző esti katasztrófának szinte már nyomát sem találtuk. Ottjártunkkor a katasztrófavédelem emberei még helyszíneltek. Az erdő széli hétvégi ház külső falain nem hagytak nyomot a lángok.

Úgy tudjuk, a házban egy 69 éves férfi élt együtt 90 éves édesanyjával, információnk szerint az idős asszony ápolta mozgássérült fiát.

Fotó: Matey István

A helyszínen ugyan találkoztunk hozzátartozókkal, de nyilatkozni egyikük sem akart. Megpróbáltuk megkeresni a tűzesetben elhunytak közvetlen szomszédját is, aki vasárnap este, a tűzoltáskor jelen volt, de nem értük el. Csak az épületből kiszűrődő zajok jelezték, hogy otthon van, de egy idő után, a váratlanul megjelenő hűséges házőrző tudatta velünk, bizonyára nem kíván nyilatkozni az ügyben.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában