elsőfokú ítélet

2020.09.29. 20:02

Debreceni trafikrablás: Oscar-díj helyett börtönt kaphatnak a vádlottak – fotókkal, videóval

A bíróság börtönbüntetésre ítélte azt a két fiatal vádlottat, akik úgy akartak kirabolni egy debreceni dohányboltot, mint a filmekben.

Fotó: Napló-archív

Bíróság elé állítás keretében hozott ítéletet a Debreceni Járásbíróság 2020. szeptember 29-én annak a két vádlottnak az ügyében, akik „nagy tervüket” váltották valóra azzal, hogy kiraboltak egy debreceni dohányboltot. Az esetről korábban mi is beszámoltunk. A tárgyaláson a vádlottak elismerték a tettüket – olvasható a Debreceni Törvényszék közleményében.

Az elsőfokú bíróság O. R.-t tettesként, míg társát R. J.-t bűnsegédként fegyveresen elkövetett rablás bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért elsőrendű vádlottat a bíróság 5 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, míg társát 3 év 6 hónap börtönbüntetéssel sújtotta és 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak korábbi nevelőintézeti tartózkodásuk során ismerkedtek meg egymással, ahol jó barátságba kerültek. Útjaik egy ideig különváltak, majd O. R. 2020 augusztusában felkereste barátját, hogy régi „nagy tervüket” valóra váltsák és – a filmekben látott módon – kirabolnak egy postahivatalt, vagy egy dohányboltot. Azt tervezték, hogy a bűncselekményhez felhasználják az egyik ismerősük tartási engedélyhez nem kötött légpuskáját.

A két fiatal ezután kétszer úgymond terepszemlét tartott az éjszakai órákban Debrecenben a célpontként számításba vehető boltoknál.

A feltérképezés után a vádlottak 2020. augusztus 25-én a késő esti órákban hozzáfogtak tervükhöz, fedőruházatot öltöttek magukra, amit menekülés közben akartak magukról levenni, hogy üldözőiket megtévesszék, valamint magukhoz vették a légpuskát, ami egy tokban volt. A vádlottak 2020. augusztus 26-án éjszaka 2 óra körül megjelentek a Debrecen, Hatvan utcai dohányboltnál, ahol azonban többen is tartózkodtak, ezért innen elmentek. A két fiatal 6 óra 30 perc körül a Debrecen, Dózsa György utcai garázssoron található Nemzeti Dohánybolthoz ment.

A 18 éves fiú a magával hozott – a valódi tűzfegyvernek látszó – légpuskával bement az üzletbe és megfenyegette az eladót és pénzt követelt. Társa a bűncselekmény közben a bolt előtt várakozott és figyelt.

Az eladónő a fenyegetés hatására megijedt, ellenállást nem tanúsított, majd a fiú a kasszát kinyitotta és abból kivett közel 54 ezer forint készpénzt, amit az övtáskájába tett, valamint magához vett még három doboz cigarettát, majd társával együtt a helyszínről elmenekültek. A vádlottak fedőruházatukat levették, majd taxival az autóbusz pályaudvarra mentek, ahol felszálltak a Miskolcra közlekedő buszra. Ott R. L. testvérénél töltöttek egy éjszakát, majd vonattal Egerbe utaztak, ahol a fedőruházatot elégették, közben pedig az eltulajdonított készpénzt elköltötték. Elfogásuk érdekében a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság elfogatóparancsot adott ki a két fiatal ellen, amely Egerben vezetett eredményre.

Dr. Sal Ildikó bíró az ítélet indokolása során elmondta, hogy bár a fegyveresen elkövetett rablás fegyházban végrehajtandó szabadságvesztéssel büntetendő, azonban a bíróság a fiatal felnőtteknél enyhébb végrehajtási fokozatot alkalmazott, mivel a büntetés nevelési célját az ő esetükben a börtönfokozat eredményesebben elérheti.

A Debreceni Járásbíróság ítélte nem jogerős, az ügyész a büntetés mértékének súlyosítása érdekében, míg a vádlottak és védőik enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

A bíróság a vádlottak letartóztatást jogerősen fenntartotta. A büntetőügy másodfokon a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában