ügyfeleket fogadnak

2020.07.14. 14:21

Kezdődik az ítélkezési szünet a bíróságokon

A jogszabályi rendelkezések értelmében 2020. július 15-én a Bíróságok Napjával kezdetét veszi a bíróságokon az ítélkezési szünet, amely 2020. augusztus 20-ig tart.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A törvénykezési szünet tartama alatt a bíróságok – fő szabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat.

A bíróságok az ítélkezési szünet alatt sem tartanak zárva, a félfogadás folyamatos. A Debreceni Ítélőtábla lajstromirodája a szokásos ügyfélfogadási időben, hétfőtől péntekig 9 és 11 óra között, szerdai napokon pedig 7:30-tól 15 óráig fogadja az ügyfeleket – olvasható a Debreceni Ítélőtábla közleményében.

A büntető ügyszakban a soron kívüli ügyintézést külön vezetői intézkedésekkel szabályozta az ítélőtábla elnöke, amelyekről értesítette a fellebbviteli főügyészt, a megyei rendőr-főkapitányt és a régió ügyvédi kamaráinak elnökeit is. A büntetőügyek esetében a büntető bírák törvényi feladataikat folyamatosan ellátják, a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti. Eljárnak az előállításos ügyekben, a gyorsított eljárásokban és döntenek a kényszerintézkedések alkalmazásáról például letartóztatás elrendeléséről, vagy a gyanúsított szabadlábra helyezéséről.

Polgári ügyszakban a soron kívüli ügyintézés folyamatos. Az ítélkezési szünet alatt polgári perekben és fizetési meghagyásos eljárásokban a felekre nézve megállapított határidők a törvénykezési szünetbe – eltérő rendelkezés hiányában – nem számítanak bele.

A Debreceni Törvényszék pedig arról tájékoztatja az ügyfeleit, hogy július 15-én, a Bíróságok Napján munkaszüneti napot tartanak.

Ezért minden bíróságon, így a Debreceni Törvényszéken és az illetékességi területéhez tartozó bíróságokon az ügyintézés ezen a napon szünetel, az irodák zárva tartanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában