online olvasható

2020.04.15. 15:05

Megjelent a Katasztrófavédelem szakmai folyóirat 56. száma

A sok érdekes anyag mellett két cikk jelent meg Hajdú-Bihar megyéből – tájékoztatott a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Fotó: katasztrofavedelem.hu

Papp-Kunkli Nóra tűzoltó hadnagy cikkei ide kattintva elérhetők.

Lakhatatlanná vált egy kilenctagú család háza

A család Hajdúdorogon, a Vásárhelyi utcában élt. A ház mellé épített garázsban keletkezett tűz március utolsó hétvégéjén, szombaton. A füstre az anya lett figyelmes. A lakók azonnal hívták a segélyhívó telefonszámot, akik riasztották a hajdúnánási és a hajdúböszörményi hivatásos tűzoltókat. A diszpécserek telefonon keresztül instruálták a családot a teendőkről, megkérték őket, hogy zárják el a gázt és áramtalanítsák az épületet. A garázsban két gázpalack is volt, ezek a hőségben felrobbantak. A lángok a garázsról hamar átterjedtek a ház tetőszerkezetére is. A tűzoltók kiérkezése előtt a tüzet az ott lakók megpróbálták megfékezni, az oltás közben azonban egy tizenhat éves fiú és a nyolc éves öccse is megsérült. A gyermeket a mentők a helyszínen ellátták, bátyját viszont kórházba kellett szállítani. A tűzoltók megbontották a tetőt és több vízsugárral elfojtották a lángokat. A szülők és hét gyermekük, akik közül a legkisebb az eset idején csak kéthetes volt, ideiglenesen a nagyszülőkhöz költöztek. A tűz okát a Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vizsgálja. A tűz keletkezési helyén a kazán mellett több elektromos berendezés is volt, ezért felmerült az elektromos meghibásodás lehetősége is.

Otthonról is elérhető a tűzvédelem

Gyakorló szülők hetek óta azzal szembesülnek, hogy a tanítás, tanulás veszélyhelyzetben sem marad el. A gyerekek a létező összes csatornán keresztül megkapják a tananyagot. A katasztrófavédelem is rendszeresen ellátogat az iskolásokhoz tavasszal, osztályfőnöki óra keretében tartanak előadást a katasztrófavédelmi megbízottak a tűzmegelőzésről. A megelőzési kisfilmeknek köszönhetően ezekről a hasznos információkról idén sem kell a fiataloknak lemondaniuk. A katasztrófavédelem honlapján számos oktató anyagot találhatnak a pedagógusok és a szülők is. Mivel a tűzesetek több mint a fele családi házakban és lakásokban keletkezik, így a megelőzésről szóló kisfilmek is nagyrészt ebben a témában készültek. A szakemberek a vezetékek túlterhelésére és az abból keletkezett elektromos tüzekre, a főzés közben előforduló konyhai tűz megfékezésre valamint a menekülés lehetőségeire hívják fel a fiatalok figyelmét előadásaikon. Ebben az időszakban is fontos beszélni erről, hiszen a koronavírus-járvány miatti korlátozások miatt az emberek sokkal többet tartózkodnak otthon. Ahogy a lakástüzek is nagyrészt az emberi felelőtlenség miatt keletkeznek, így a megelőzéséért is a lakók tehetik a legtöbbet. Baj esetén a bejelentés tartalma, részletessége is lényeges lehet. A rendkívüli tűzvédelmi órákon a telefonhívás lépéseit is átbeszélik a fiatalokkal, mint például azt, hogy mi a pontos cím, van-e életveszély vagy esetleg van-e veszélyes anyag a tűz helyszínén. Arról is beszélni kell most, hogy a hosszú otthoni kényszerszabadságban kizárólag baj esetén hívják a 112-es segélyhívó telefonszámot, hiszen a szándékosan megtévesztő jelzéseknek komoly következményei lehetnek. Olyan embertől vehetik el a segítséget, aki valóban rászorul a tűzoltókra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában